Menu
Ukrainske Olena Pekh tørker gledestårer mens hun snakker med datteren sin via mobiltelefon på flyplassen i Kyiv lørdag. Pekh er en av ti ukrainere som fredag ble løslatt fra russisk fangenskap i henhold til en avtale meklet fram av Vatikanet. Foto: Alex Babenko / AP / NTB

Ukrainere kom hjem etter å ha blitt løslatt fra russisk fangenskap

Gledestårene trillet da ti ukrainere som er løslatt etter å ha sittet i russisk fangenskap i flere år, endelig fikk komme hjem og møte familien.

Av NTB | 29.06.2024 16:33:25

Politikk: De ti ble løslatt fredag som følge av en avtale meklet fram av Vatikanet, og lørdag fikk de endelig komme hjem, alle med det ukrainske flagget svøpt rundt skuldrene. Der ble de møtt av familie og venner.

Noen av dem ble tatt til fange etter Russlands fullskala invasjon i Ukraina i 2022, mens andre har sittet flere år i russisk fangenskap.

– Det har vært seks år med et helvete som ikke kan beskrives med ord. Men jeg visste at jeg hadde hjemlandet mitt, jeg hadde mennesker som elsket meg, jeg hadde datteren min, sier Olena Pekh. Hun er opprinnelig forsker ved kunstmuseet i byen Horlivka i den russiskokkuperte Donetsk-regionen, men har sittet i russisk fangenskap siden 2018.

En av de andre løslatte fangene er Nariman Dzheljal, nestleder av Mejlis, en organisasjon for krimtatarer, folkegruppen på Krim-halvøya. Han ble tatt til fange i 2021.

Han forteller at mange ukrainere fortsatt sitter i russisk fangenskap og sier forholdene i de russiske fengslene er fryktelige, både psykisk og fysisk.

Ifølge ukrainske myndigheter er om lag 3300 ukrainere blitt løslatt fra russisk fangenskap siden invasjonen i februar 2022. Men fortsatt sitter flere tusen ukrainere, både sivile og militærpersonell, i russiske fengsler.