Menu
Landsbybeboere i ruinene av privatboligene som ble ødelagt i russiske rakettangrep i Zolotsjevskij-distriktet i Lviv fylke natt til torsdag. Foto: Mykola Tys / AP / NTB

Ukraina utsatt for massive rakettangrep – Russland kaller det for hevn

For første gang på flere uker har Russland angrepet Ukraina med flere titall raketter. Sivile er drept og infrastruktur rammet. Russland kaller det hevn.

Av NTB | 09.03.2023 14:45:38

Økonomi og næringsliv: Minst ni personer er meldt drept, og langt flere er såret. De over 80 rakettene og åtte dronene var stort sett rettet mot boligblokker og infrastrukturanlegg, knyttet til blant annet energi og transport.

Ukraina har oppgitt at over 30 av rakettene ble skutt ned av landets luftforsvar. Men over 50 rammet ulike mål. Storbyer som Kharkiv, Odesa, Lviv og Kherson ble rammet, samt hovedstaden Kyiv.

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj ble angrepene gjennomført mot hele ti av landets fylker.

– Det eneste okkupantene kan gjøre, er å terrorisere sivile. Men det vil ikke hjelpe dem å vinne krigen, sier Zelenskyj.

Da hevdet russiske myndigheter at ukrainere hadde tatt seg inn i to landsbyer på russisk territorium og tatt innbyggere som gisler i den ene av dem.

Flere steder ble energinettet slått ut, blant annet i Zjytomyr-regionen der 150.000 husholdninger var uten strøm.

Angrepet førte også til at strømforsyningen til atomkraftverket i Zaporizjzja ble kuttet slik at det måtte få strøm fra dieselaggregater. Men torsdag ettermiddag meldte Energoatom at kraftverket var koblet til strømnettet igjen.

– Hver gang kaster vi terningen. Og hvis vi lar dette fortsette gang på gang, så vil hellet en dag ta slutt, sa Grossi, som nok en gang ber om en sikkerhetssone rundt det som er Europas største atomkraftanlegg.

Russiske styrker har okkupert kraftverket siden i fjor vår. Det ligger i nærheten av frontlinjen, og frykten er stor for en atomkatastrofe hvis det skulle bli ødelagt.

– Dette er et alvorlig brudd på atomsikkerheten, forårsaket av Russland, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell etter at kraftverket var koblet til strømnettet igjen.

Russiske eksperter toner imidlertid ned faren og beskriver situasjonen som helt normal.

Kraftverket fikk torsdag strøm fra 18 dieselaggregater som har nok drivstoff til å driftes i ti dager, ifølge Energoatom.

Flere av rakettene traff mål som ligger langt fra frontlinjen øst i Ukraina.

Minst fem personer ble ifølge redningsmannskaper drept da en rakett rammet et boligstrøk i Lviv fylke helt vest i landet. Området ligger om lag 70 mil fra nærmeste frontlinje. Dronebilder viser et hus som er jevnet med jorden, omgitt av ødelagte bygninger.

Det er svært sjelden at Russland angriper mål i denne delen av landet, og det skal være første gang på flere måneder at dette skjer i Lviv. Byen og fylket med samme navn ligger like ved grensen til Polen.

Tre personer ble dessuten drept i Kherson i sør, en by som lenge var okkupert av russiske soldater, men som ble frigjort i fjor høst. Ett av angrepene rammet et stoppested for kollektivtransporten, opplyser ukrainske myndigheter.

I tillegg er det meldt at en sivilperson ble drept i Dnipro-regionen sentralt i landet.

– Jeg hørte en veldig kraftig eksplosjon, veldig kraftig. Vi hoppet fort ut av sengen og så at en bil sto i brann. Deretter begynte også de andre bilene å brenne. Glasset ble knust på balkongene og vinduene, sier Ljudmila (58) til nyhetsbyrået Reuters. Hun holder et lite barn i armene.

– Barnet ble redd og hoppet ut av sengen. Hvordan kan de gjøre dette? Hvordan er det mulig? De er ikke mennesker. Jeg vet ikke hva jeg skal kalle dem, sier hun.

Ifølge ukrainske myndigheter avfyrte russerne seks av sine hypersoniske missiler. Det er flere enn noen gang tidligere, og Ukraina har ingen mulighet til å skyte dem ned.

Angrepene slo også ut strømmen i havnebyen Odesa ved Svartehavet, mens infrastrukturen i Kharkiv nordøst i landet ble rammet av 15 raketter. Opplysningene kommer fra guvernørene i de to fylkene.

Russlands forsvarsdepartementet beskriver på sin side angrepet som en «massiv gjengjeldelse» for det som omtales som et «terrorangrep» i den russiske regionen Brjansk i forrige uke.

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, kalte situasjonen uholdbar, og understreket at det var sjette gang at kraftverket mistet eksterne kraftforsyninger.

Siden midten av februar har ukrainske byer opplevd sin fredeligste periode siden Russland invaderte landet for over ett år siden. Samtidig har kampene rast øst i landet, spesielt ved byen Bakhmut, der russiske soldater ser ut til å feste et stadig sterkere grep om byen.

I Kyiv var 40 prosent av innbyggerne uten oppvarming torsdag morgen. Ikke siden oktober har flyalarmen gått så lenge som sju timer.