Menu
92 land og åtte internasjonale organisasjoner deltar på konferansen. Bildet er fra deltakernes ankomst lørdag. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB

Ukraina-toppmøtet oppfordrer til fredsløsning som respekterer landets territoriale integritet

Et utkast til uttalelse fra Ukraina-toppmøtet i Sveits oppfordrer til å finne en fredsløsning og at landets territoriale integritet må respekteres.

Av NTB | 16.06.2024 01:03:05

Krig og konflikter: I utkastet brukes formuleringen Russlands «krig» mot Ukraina. I teksten er det også en oppfordring om at Zaporizjzja-atomkraftverket må overlates til ukrainsk kontroll igjen. Videre oppfordres det til beskyttelse av Ukrainas tilgang til landets egne havner ved Azovhavet.

Utkastet, som nyhetsbyrået Reuters har fått sett, er datert torsdag 13. juni, to dager før konferansen startet.

En ferdig slutterklæring blir sendt ut fra toppmøtet når den to dager lange konferansen på Bürgenstock-hotellet i Sveits avsluttes søndag.

Regjeringen i Sveits håper at en endelig slutterklæring fra møtet får enstemmig støtte fra deltakerne. Dokumentet som Reuters har fått sett, viser endringer som er gjort underveis.

92 land er representert på konferansen på luksushotellet Bürgenstock ved Vierwaldstätter See, hvorav over 50 stats- og regjeringssjefer. Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant dem. I tillegg er åtte internasjonale organisasjoner med på møtet.

– Vi har klart å gi diplomatiet en mulighet, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lørdag ettermiddag, før konferansen startet.

Det er Ukraina og Sveits som har tatt initiativ til toppmøtet. Russland deltar ikke. Heller ikke Kina er med, mens USA sendte visepresident Kamala Harris dit fordi president Joe Biden skulle delta på et arrangement i Hollywood søndag for å samle inn penger til valgkampen.

Flere nyheter: