Menu
Kampene i Donetsk har vart siden 2014, men ble trappet kraftig opp etter den russiske invasjonen i fjor. Her er ukrainske soldater utplassert i nærheten av Bakhmut, som ligger i Donetsk. Foto: Iryna Rybakova / AP / NTB

Ukraina stempler Russland som terrorstat i FN-rettssak

Ukraina anklaget Russland for å være en terrorstat da saken mot Russland ble innledet i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag tirsdag.

Av NTB | 06.06.2023 13:19:43

Kriminalitet og rettsvesen: Ukraina gikk i 2017 til sak mot Russland i forbindelse med landets annektering av Krim-halvøya i 2014 og for å ha gitt våpen til russiskvennlige opprørere øst i Ukraina.

Høringen ble innledet tirsdag, og skal etter planen vare i fire dager. Ukrainas advokater presenterer sine argumenter først, mens det er Russlands tur torsdag.

Ukraina vil at domstolen gir Russland ordre om å betale erstatning før ødeleggelsene i Øst-Ukraina, deriblant i forbindelse med nedskytningen av et passasjerfly fra Malaysia Airlines 17 juli 2014, der 298 mennesker døde.

Harold Koh, en av Ukrainas advokater, viste også til tirsdagens sprenging av en viktig demning sentralt i Ukraina, og anklaget Russland for å angripe sivil infrastruktur for å forsøke å tvinge Ukraina til underkastelse.

Saken er en av flere som er reist mot Russland i kjølvannet av krigen i Ukraina. Blant annet har Den internasjonale straffedomstolen, som også ligger i Haag, utstedt arrestordre mot president Vladimir Putin for ulovlig deportering av ukrainske barn til Russland.

Flere nyheter: