Menu
En russisk soldat fotografert ved atomkraftverket ved Zaporizjzja, der begge sidene i krigen har anklaget motstanderen for å planlegge sabotasje eller provokasjoner. Arkivfoto: AP / NTB

Ukraina sier spenningen rundt atomkraftverk avtar

Spenningen rundt det russiskokkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja er i ferd med å avta, sier en talsperson for Ukrainas hær.

Av NTB | 06.07.2023 14:13:02

Økonomi og næringsliv: Denne uken har både Russland og Ukraina anklaget motstanderen for å planlegge angrep eller andre provokasjoner rundt atomkraftverket.

– Spenningen avtar gradvis, takket være kraftfull innsats fra ukrainsk militært og diplomatisk hold sammen med våre partnere, som legger press på Russland, sier talsperson Natalija Gumenjuk i det ukrainske forsvaret.

Tidligere denne uken anklaget Ukraina Russland for å planlegge «farlige provokasjoner» ved kraftverket: President Volodymyr Zelenskyj hevdet at russerne hadde plassert «gjenstander som tilsvarer eksplosiver» ved anlegget.

Russland har på sin side anklaget Ukraina for sabotasje og angrep mot kraftverket. Torsdag sier det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova at Russland vil svare kraftig på ethvert angrep mot kraftverket.

– Med økt militær spenning og aktivitet i regionen, må våre eksperter kunne verifisere fakte på stedet, sier Rafael Grossi, som leder Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

IAEA-folk i Zaporizjzja har de siste ukene inspisert flere deler av anlegget, men har ikke funnet synlige tegn på minelegging.

Helt siden Russland invaderte Ukraina for nesten halvannet år siden, har det vært bekymringer for sikkerheten ved atomkraftverket, som er Europas største.

FN-observatører håper å få bedre tilgang til anlegget for å bekrefte at det ikke er lagt miner eller andre sprengladninger på stedet.

0 (©NTB)