Menu
Ukraina har i lengre tid tryglet sine vestlige allierte om å få kampfly av typen F-16, men ingen land har ennå etterkommet ønsket. Den varslede opplæringen av ukrainske flygere har heller ikke kommet i gang. Foto: AP / NTB

Ukraina sier de venter forgjeves på F-16-fly

Ukraina har gitt opp håpet om å få vestlige F-16-fly i år, sier en talsmann for landets flyvåpen til ukrainsk TV.

Av NTB | 17.08.2023 13:34:29

Politikk: – Det er helt åpenbart at vi ikke vil bli i stand til å forsvare Ukraina med F-16-fly i høst og vinter, sier talsmannen Jurij Ihnat.

– Vi hadde store forhåpninger om at disse flyene kunne bli en del av vårt luftforsvar og beskytte oss mot rakett- og droneterroren fra Russland, sier han.

Slik gikk det ikke, til tross for massivt press fra Ukraina på sine vestlige allierte, konstaterer Ihnat.

Ifølge ham er det en viss framgang å spore ved at ukrainske flygere og teknikere «i den nærmeste framtid» vil kunne begynne å få opplæring i bruk av amerikanskproduserte F-16-fly.

Nederland og Danmark leder en koalisjon av elleve Nato-land, blant dem Norge, som har sagt seg villige til å gi slik opplæring.

Landene har ennå ikke blitt enige om hvordan denne opplæringen skal foregå.

Ingen land har heller lovet å forsyne Ukraina med slike fly, men det er kjent at både Nederland, Belgia, Danmark og Norge har faset ut bruken av F-16 og dermed har slike fly å avse.