Menu
Forskere fra FHI har gjennomført studien. Foto: Lise Åserud / NTB

Studie: Genetisk sammenheng mellom personlighetsforstyrrelse og psykosesykdom

Forskere ved FHI har funnet en overraskende sterk genetisk sammenheng mellom personlighetsforstyrrelser og psykosesymptomer.

Av NTB | 17.08.2023 13:34:41

Medisin og helse: – Vi fant at trekk forenlig med personlighetsforstyrrelser og psykosetilstander ofte forekommer samtidig. Og dette kliniske overlappet kunne forklares bedre ved felles genetiske faktorer enn felles miljøfaktorer, sier FHI-forsker Martin Steen Tesli i en pressemelding.

2793 unge, norske tvillinger i Nasjonalt tvillingregister ble intervjuet i studien. Der kunne forskerne beregne hvor mye av overlappet i psykiske symptomer som kunne tilskrives felles genetiske og miljømessige faktorer.

Tesli sier funnene er interessante med tanke på videre behandling. Han peker på at man tradisjonelt sett har hatt forskjellige tilnærminger til personlighetsforstyrrelser og psykosetilstander.

– Mens man har fokusert mest på miljøfaktorer og samtaleterapi ved personlighetsforstyrrelser, har hovedfokuset ved psykosetilstander vært biologiske årsaksmekanismer og antipsykotisk medikasjon, heter det i pressemeldingen.

(©NTB)

Flere nyheter: