Menu
Et kornlager ved Donau er ødelagt i et russisk droneangrep, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Odesas regionale myndigheter / AP / NTB

Ukraina: Kornsiloer ved Donau ødelagt i russisk droneangrep

Kornsiloer og lagerbygg er ødelagt i russiske droneangrep ved munningen til elva Donau i Sør-Ukraina, opplyser ukrainske myndigheter.

Av NTB | 16.08.2023 15:34:33

Økonomi og næringsliv: Donau fungerer som en alternativ transportrute for ukrainsk korneksport til Europa ettersom ukrainske skip risikerer å bli utsatt for russiske angrep i Svartehavet.

– Russiske terrorister angrep Odesa-regionen to ganger med angrepsdroner i natt. Hovedmålet er havne- og korninfrastruktur sør i regionen, skriver guvernør Oleh Kiper på Telegram.

Infrastruktur ved flere viktige havner langs elven skal ha blitt rammet, blant annet Reni.

– Jeg fordømmer sterkt de fortsatte russiske angrepene på uskyldige mennesker og sivil infrastruktur, deriblant kornsiloer ved havnene Reni og Izmail, skriver Romanias utenriksminister Luminita Odobescu i et innlegg i sosiale medier.

– Med disse åpenbare bruddene på folkeretten fortsetter Russland å true matsikkerheten og skipsfarten i Svartehavet, skriver hun videre.

Både Reni og Izmail er viktige havner ved munningen til Donau. De har også tidligere blitt utsatt for russiske angrep.

Videoer og bilder i sosiale medier viser ødeleggelsene etter angrepet natt til onsdag, men ingen ble ifølge Kiper drept eller såret.

Det britiske forsvarsdepartementet mener at Russland har utviklet egne angrepsdroner til bruk i Ukraina. Disse skal være basert på iranske Shahed-droner.

– Innenlandsk produksjon vil trolig gi Russland anledning til å etablere en mer pålitelig forsyning av slike droner. Kvaliteten på disse våpnene har vært variabel, heter det i en oppdatering fra departementet.

Romania retter kraftig kritikk mot Russland etter angrepet. Den viktige elva renner på grensen mellom Ukraina og Romania.

Ifølge det ukrainske flyvåpenet ble 13 iranskproduserte droner skutt ned over fylkene Odesa og Mykolajiv samme natt.