Menu
Ukraina takker allierte land for all militærhjelp, men mener det er behov for mye mer. Bildet viser en norsk stridsvogn av typen Leopard 2A4, en modell som flere vestlige land har sendt eller skal sende til Ukraina. Foto: Lise Åserud / NTB

Ukraina ber om tidobling i militærhjelp fra Vesten

Ukraina er takknemlig for militærhjelp fra utlandet, men landet trenger minst ti ganger så mye hjelp fra Vesten enn det landet har fått så langt, uttaler Kyiv.

Av NTB | 23.04.2023 01:04:06

Politikk: – Vi er takknemlig overfor våre allierte for militærhjelpen de har gitt oss. Men: Det er ikke nok. Ukraina trenger ti ganger mer for å kunne gjøre slutt på den russiske aggresjonen i år, uttaler Ukrainas viseutenriksminister Andrij Melnyk.

Melnyk, som har vært landets ambassadør til Tyskland, oppfordrer Ukrainas allierte om å bruke 1 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på militærutstyr til Ukraina. Det vil utgjøre en enorm økning i hjelpen, mener han.

En BNP-andel på 1 prosent betyr i Tysklands tilfelle over 39 milliarder dollar, eller nærmere 413 milliarder kroner. Men det er bare småpenger sammenlignet med pengebruken i andre verdenskrig, mener Melnyk.

Ifølge ham har Ukrainas støttespillere så langt gitt hjelp til en verdi av rundt 55 milliarder dollar, nærmere 584 milliarder kroner.