Menu
Ukraina avviser russiske anklager om at landet forsøkte å angripe det okkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja. Også en russisk rådgiver avviser meldingen. Her fra Uavhengighetsplassen i Kyiv. Foto: Bram Janssen / AP / NTB

Ukraina avviser anklager om droneangrep mot atomkraftverk

Russiske kilder hevder at Ukraina har forsøkt å angripe et lager for brukt atomkraftbrensel ved Zaporizjzja-kraftverket. Ukraina avviser påstanden.

Av NTB | 09.08.2023 18:44:27

Vitenskap og teknologi: Atomkraftverket, som er det største i både Ukraina og Europa, har vært okkupert av russiske styrker siden i fjor vår. Det ligger i nærheten av frontlinjen og er ute av drift.

Meldingen om det påståtte angrepsforsøket ble onsdag viderebrakt av det statlige russiske nyhetsbyrået RIA, men ingen av kildene er navngitt.

– Ukraina utførte ikke noen form for droneangrep mot ZNPP, det er ikke planlagt noe slikt og vil ikke engang bli gjort i teoretisk forstand, sier rådgiveren Mykhajlo Podoljak i en uttalelse.

RIA skriver at russiske sikkerhetsstyrker analyserte dronens flybane og kom fram til at den var på vei mot området der atomkraftverket ligger. Nyhetsbyrået har også publisert bilder av det som skal være en nedskutt drone.

– I henhold til de opplysningene vi har, var målet til dronen et annet viktig objekt beliggende utenfor Zaporizjzja-verket, sier Ranat Kartsjaa til TASS, et annet statlig nyhetsbyrå.

Samme dag ble Ukraina anklaget for å ha angrepet det russiske fylket Belgorod. Ifølge guvernør Vjatsjeslav Gladkov ble én person drept og fire såret da granater traff en landsby.

En av president Volodymyr Zelenskyjs rådgivere avviser påstanden.

Men meldingen blir avvist fra annet russisk hold. En rådgiver for generaldirektøren i det russiske atomkraftselskapet Rosenergoatom sier at dronen ikke var på vei mot atomkraftverket, men mot et annet viktig mål i nærheten.