Menu
Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen (t.v.) og Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) holder pressekonferanse i København mandag. Foto: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / NTB

Uklart hvor ukrainske F-16-piloter skal læres opp fra neste år

Norge skal fortsette å bidra i utdanningen av ukrainske jagerflypiloter i Danmark ut året, men da setter vertskapet stopp for opplæringen på dansk jord.

Av NTB | 24.06.2024 18:23:03

Krig og konflikter: Utdanningen av ukrainske jagerflypiloter på flybasen Skrydstrup stopper ved utgangen av 2024, opplyste Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen på et pressemøte mandag sammen med Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Vi kan ikke gi videre opplæring av ukrainske piloter etter 2024, sier Poulsen, som også er partileder i danske Venstre.

Innen den tid vil det ha blitt utdannet 20 ukrainske F-16-piloter på dansk jord, ifølge forsvarsministeren. Norge bidrar også i opplæringen i Danmark.

Begrunnelsen for at opplæringen ikke videreføres, er «respekt for» at Danmark er i ferd med å gå over til bruk av F-35-fly, som kapasiteten i Skrydstrup skal brukes på, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Danmark vil fortsatt bidra til treningen av ukrainske piloter etter 2024, men det skal skje i et annet land. I dag pågår også opplæring av ukrainske jagerflypiloter i Romania.

– Vi fortsetter opplæringen ut året i år og har satt av ressurser også til bidrag neste år, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en sms til NTB.

Han omtaler samarbeidet med Danmark og koalisjonen om å lære opp ukrainske piloter og annet personell, som tett og godt.

– Vi er veldig fornøyd med hvordan danskene har løst dette krevende oppdraget, skriver Gram.

Danmark har lovet å donere 19 F-16-fly til Ukrainas kamp mot Russland. De første fire flyene skal etter planen være på plass i Ukraina i sommer. Også Norge, som faset ut flytypen da F-35 ble tatt i bruk, har forpliktet seg til å donere et ukjent antall F-16-kampfly til Ukraina.

Blant annet skal Danmark og Norge utveksle erfaringer om likestilling i forsvaret, inkludert i verneplikten. Norge har hatt likestilt verneplikt siden 2015, mens Danmark skal innføre det i 2026.

Norge har sendt to F16-fly, samt flere instruktører til Danmark for å bistå i treningen av ukrainske piloter.

– Koalisjonen som ledes av Danmark, Nederland og USA har til diskusjon hvor og hvordan videre trening vil skje, og Norge vil bidra i koalisjonen også framover, skriver han.

Forsvarsministrene i Danmark og Norge undertegnet på mandagens pressekonferanse en erklæring om å styrke forsvarssamarbeidet mellom de to landene. Ifølge Troels Lund Poulsen er det et «uforløst samarbeid» mellom naboene.