Menu
Tyskland lover militær bistand for ytterligere 31 milliarder kroner til Ukraina. Søndag tildeles president Volodymyr Zelenskyj Karlsprisen, som gis for innsats for europeisk samling. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB

Tyskland varsler ny militær hjelpepakke til Ukraina

Tysklands regjering sier den vil gi våpen for ytterligere 2,7 milliarder euro til Ukraina. Pakken inkluderer kampkjøretøy, 30 stridsvogner og luftvernsystemer.

Av NTB | 13.05.2023 10:54:29

Politikk: Pakken, som er verdt drøyt 31 milliarder kroner med dagens kurs, ble kunngjort av det tyske forsvarsdepartementet rett før Ukrainas president er ventet til Tyskland.

Volodymyr Zelenskyj skal lørdag møte pave Frans og Italias statsminister og president i Roma. Det er ventet at turen deretter går videre til Tyskland, men dette er ikke bekreftet ennå.

Zelenskyjs rådgiver Mykhajlo Podoljak sier den tyske pakken og andre staters «omfattende militære hjelpepakker» er en indikasjon på at Russland «er nødt til å tape og vil havne i historiens skammekrok».

Søndag tildeles den ukrainske presidenten den anerkjente Karlsprisen i tyske Aachen. Det er ikke klart om Zelenskyj vil være til stede for å motta prisen personlig.

Prisen gis for innsats for europeisk samling og er oppkalt etter frankerkongen Karl den store – i mange land kjent som Charlemagne – som ble utropt til tysk-romersk keiser i år 800.

Flere nyheter: