Menu
Lærerne Max Teske og Laura Nickel fikk ingen støtte, men flere hatske angrep da de forsøkte å ta tak i høyreradikale og nynazistiske aktiviteter ved skolen Mina Witkojc i Burg. Saken endte med at lærerne sluttet. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Tyske lærere måtte rømme byen etter varsling om naziaktiviteter

To lærere endte med å flytte fra den tyske småbyen Burg etter at de varslet om aktivitetene til nazisympatisører på skolen der de underviste.

Av NTB | 27.07.2023 06:33:08

Politikk: Lærerne opplevde at elever hilste hverandre med utstrakte armer i nazihilsen. De samme elevene risset hakekors inn i pultene og spilte musikk med nazistiske tekster i gangene.

Laura Nickel og Max Teske forøkte å ta grep.

De ga rådgivning til bøller som truet med å banke opp klassekamerater som er immigranter. De ga ekstra undervisning om Tysklands nazistiske fortid. De inviterte også en farget rapper for å snakke om gjensidig respekt.

– Lærere og elever som åpent bekjemper ytterliggående elever og lærere, frykter for sin egen sikkerhet. Problemet må erkjennes og bekjempes åpent. Skolene må være en trygg plass, ikke et hjem for fiender av demokratiet, skrev de to lærerne i leserinnlegget.

Men de var ikke forberedt på reaksjonene som skulle komme. Det startet med at en gruppe anonyme foreldre krevde at lærerne skulle bli oppsagt. På lyktestolpene nær skolen ble det hengt opp plakater med bilder av de to og teksten «Stikk til Berlin». I sosiale medier kom oppfordringer om å arrangere jakt på de to.

– Høyreradikale utsagn, handlinger, slagord, homofobi og sexisme er hverdagen ved skolen, sier Laura Nickel til nyhetsbyrået AP. Hun var ansatt ved skolen Mina Witkojc i fire år.

Verken skolen eller skoleadministrasjonen har vært villige til å svare på spørsmål fra AP. Men det de to lærerne opplevde, har skapt ny frykt i Berlin for at ytre høyre har et sterkere fotfeste i deler av tidligere Øst-Tyskland enn man har trodd til nå.

Sikkerhetspolitiet i Brandenburg karakteriserte tidligere i juli AfD som «spesielt radikale og satt under overvåking som en erklært ekstremistisk høyreorientert gruppe».

Undervisningsministeren i delstaten har måttet tåle kritikk for ikke å støtte de to lærerne godt nok. I forrige uke offentliggjorde ministeren at myndighetene har identifisert tenåringen som først la ut posten som oppfordret til jakt på lærerne.

Han leder stiftelsen Amadeu Antonio som arbeider for menneskerettigheter og mot høyreekstremisme, rasisme, og antisemittisme i Tyskland.

Stiftelsen har hentet sitt navn fra den angolske fremmedarbeideren Amadeu Antonio som i 1990 ble slått i hjel da rundt 50 ungdommer utstyrte seg med baseballkøller og jaktet på svarte i den brandenburgske byen Eberswalde.

De som kjenner området, bør ifølge Reinfrank ikke være overrasket over hva som skjedde med de to lærerne. Ytre høyre har vært aktive i området i lang tid.

Det er flere grunner til at partiet har stor appell spesielt i tidligere Øst-Tyskland. Mange mistet jobben etter at muren falt i 1989 og Tyskland ble gjenforent året etter. Fortsatt snakker mange innbyggere i øst om at de føler seg som annenrangs innbyggere sammenlignet med tyskere i vest.

AfD har ifølge eksperter brukt koronaepidemien og tilstrømmingen av 1,2 millioner ukrainske krigsflyktninger som en mulighet til å skape en historie om «oss mot dem».

Kilder AP har snakket med, tror AfD kan bli det største partiet når Brandenburg og øststatene Sachsen og Thüringen avholder delstatsvalg neste år.

Da lærerne Laura Nickel og Max Teske ga opp, ble avgangen bejublet på Twitter av AfD-lederen i byen Cottbus som gledet seg over at en «venstreradikal informant» og hans «medsammensvorne» var borte.

Max Teske ser det ikke som et nederlag at de forlot skolen.

– Det har ført til en nasjonal debatt om hvor sterkt ytre høyre står i dagens Tyskland. Vi vil fortsette å si fra, og vi vil fortsette å påvirke politikken, og vi vil aldri la ytre høyre vinne, sier Teske til AP.

Da ingen av tiltakene hjalp, skrev de to lærerne et leserinnlegg der de beskrev tilstandene på den videregående skolen.

Laura Nickel og Max Teske følte at de ikke fikk noen støtte verken fra kolleger, rektor eller kommuneadministrasjonen. Derfor valgte de å slutte som lærere ved skolen da skoleåret var over.

Skolen Mina Witkojc ligger sør i delstaten Brandenburg. Eksperter sier at det her er et nettverk av tatoveringssjapper, nattklubber, ungdomsgrupper og fotballsupportere som sprer budskapet til ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland (AfD).

– De sørlige delene av delstaten Brandenburg har utviklet seg til en fryktsone som nazistene har erklært som sin hjemmesone, sier Timo Reinfrank til AP.

AfD ble stiftet i 2013 og ble representert i nasjonalforsamlingen Riksdagen fire år senere. Ferske meningsmålinger viser at Alternative für Deutschland har en rekordoppslutning på rundt 20 prosent nasjonalt.

Politiet etterforsker truslene mot lærerne og patruljerer regelmessig deres bosteder.

(©NTB)

Flere nyheter: