Menu
Aktivister fra klimagruppa Letzte Generation (Siste generasjon) sitter i forgrunnen med hender limt fast til bakken. Tysk politi gjennomførte onsdag en landsomfattende aksjon mot flere av gruppas medlemmer, som anklages for å ha dannet eller støttet en kriminell gruppe. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Tysk klimagruppe tar til orde for protestmarsj etter politiaksjon

Etter en landsomfattende politiaksjon mot klimagruppa Letzte Generation (Siste generasjon) onsdag, tar gruppa til orde for protestmarsj.

Av NTB | 24.05.2023 15:28:55

Vær: Talskvinne Aiee van Baalen ber alle innbyggere om å slutte seg til protestmarsjer i flere byer neste onsdag. Det er allerede planlagt en demonstrasjon i Berlin senere onsdag.

Politiet aksjonerte mot 15 eiendommer i delstatene Hesse, Hamburg, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Bayern, Berlin og Schleswig-Holstein. I tillegg ble gruppas hjemmeside stengt ned. Rundt 170 politibetjenter skal ha deltatt.

– De 15 boligrazziaene har gått hardt inn på alle støttespillere. De skremmer oss, men vi må ikke forbli redde, sier van Baalen.

Aksjonen henger sammen med anklager mot sju av gruppas medlemmer som er mistenkt for å støtte eller danne en kriminell organisasjon. Gruppa har typisk aksjonert ved å blant annet sperre veier eller skjende kunstverk, og framholder at den ikke er kriminell.

Hovedanklagen er at de sju, som er mellom 22 og 38 år gamle, samlet inn minst 1,4 millioner euro, 17 millioner kroner, for å finansiere lovbrudd begått av gruppa.

– Må vi i Tyskland oppleve tørke og matmangel … før vi skjønner at Siste generasjon står opp for alles liv, og at dette ikke er kriminelt, spurte van Baalen retorisk onsdag.

Innenriksminister Nancy Faeser forsvarer aksjonen, og sier at rettsreglene ikke kan ses bort fra.

– Politiet og rettsvesenet aksepterer ikke lovbrudd, men handler – i tråd med sin plikt, sa hun til mediegruppen Funke.

(©NTB)

Flere nyheter: