Menu
Stemmetelling i gang i et valglokale i Ankara. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

Tyrkia-valget: Både Erdogans leir og Kilicdaroglu hevder de leder

Foreløpige resultater fra Tyrkias valg gir en klar ledelse til president Recep Tayyip Erdogan, ifølge statlige medier. Men opposisjonen hevder rivalen leder.

Av NTB | 14.05.2023 20:14:06

Politikk: Erdogan leder med knappe 52 prosent av stemmene når stemmene fra nesten 55 prosent av valgurnene er telt, ifølge den nasjonale kringkasteren TRT. Opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu har fått drøyt 42 prosent av de telte stemmene, heter det.

De foreløpige resultatene må tas med en stor klype salt, mener professor og Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

– Det er altfor tidlig å si noe om utfallet av presidentvalget, understreket Wigen etter at de første resultatene tikket inn.

Meldingen ble delt over 200.000 ganger i løpet av en time. Kilicdaroglu utdypet ikke påstanden, men hans allierte i opposisjonen sier at ingen bør stole på resultatene fra det statseide nyhetsbyrået Anadolu.

– Vi kan si dette: Kilicdaroglu vil bli erklært som vårt lands 13. president i dag, sa Istanbul-ordfører Ekrem Imamoglu på tyrkisk TV valgkvelden.

Ankara-ordfører Mansur Yavas, som i likhet med Imamoglu tilhører Kilicdaroglus parti CHP, siterer samtidig resultater som viser dødt løp mellom Erdogan og Kilicdaroglu. Det er uklart hva han baserer tallene på.

En talsperson for Erdogans parti AKP konstaterer at de foreløpige resultatene gir Erdogan ledelsen.

Den tyrkiske valgkommisjonen opphevet forbudet mot å rapportere om valgresultatene over to timer før tiden søndag.

Flere meningsmålinger før valget viste at Kilicdaroglu hadde en liten fordel og var nær ved å bryte grensen på 50 prosent som er nødvendig for å unngå en ny valgomgang 28. mai.

Valget kan gi 69 år gamle Erdogan en ny femårsperiode eller avsette ham til fordel for opposisjonslederen Kemal Kilicdaroglu, som har lovet å styrke demokratiet i landet.

Valget regnes som et av de viktigste i Tyrkia på mange år og den største utfordringen Erdogan har stått overfor i et valg.

– Jeg håper, ved Gud, at resultatet når tellingen er ferdig i kveld, er bra for landets fremtid og for det tyrkiske demokratiet, sa Erdogan da han stemte i Istanbul søndag.

Kilicdaroglu håper å erstatte Erdogan, som har sittet ved makten i 20 år.

– Vi har alle savnet demokratiet. Men dere skal få se en ny vår i landet, om Gud vil, sa Kilicdaroglu etter å ha avlagt sin stemme.

Stemmegivningen ble gjennomført uten problemer, opplyste leder for valgmyndigheten Ahmet Yener etter at valglokalene hadde stengt.

Samtidig florerte det med anklager om stemmefusk i sosiale medier, skriver Danmarks Radio. På Twitter ble det delt en video av en person som angivelig stemmer flere ganger på Erdogan. Nestleder i opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) er blant dem som har delt videoen.

På valgdagen dannet det seg lange køer utenfor skoler som ble brukt som valglokaler. Køene skyldtes delvis at mange velgere hadde problemer med å brette store stemmesedler inn i konvolutten.

Stemmesedlene inneholdt 24 politiske partier som konkurrerer om 600 seter i parlamentet. I tillegg skulle velgerne legge stemmeseddel på presidentkandidat.

– Det er viktig for Tyrkia. Det er viktig for folket, sa Necati Aktuna, en velger i Ankara.

– Jeg har stemt de siste 60-årene. Jeg har ikke sett et viktigere valg enn dette.

Det har vært knyttet bekymring til valgavviklingen i de jordskjelvrammede provinsene, der ni millioner mennesker er stemmeberettiget.

Rundt tre millioner av dem har forlatt området, men bare 133.000 har registrert seg for å stemme på nytt bosted. Politiske partier og ikke-statlige organisasjoner planla å frakte folk tilbake til valgdistriktet med buss, men det er uvisst hvor mange som faktisk tok turen tilbake.

– Vi leder, tvitret Kilicdaroglu etter at de statlige mediene hadde rapportert om en soleklar ledelse til Erdogan.

Men de fleste av de tidlige stemmene så ut til å komme fra sterkt pro-regjeringsvennlige distrikter. Erdogans ledelse ble mindre etter hvert som antallet opptelte stemmesedler vokste, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det var køer utenfor valglokalene mange steder da tyrkerne gikk til valg på president og nytt parlament. Valglokalene stengte klokken 16 norsk tid.

Rundt 64 millioner er stemmeberettiget. Ytterligere 3,4 millioner tyrkiske statsborgere som bor i utlandet, kunne også stemme i valget.

Det samlet seg også store folkemengder utenfor valglokalene der Erdogan og Kilicdaroglu avga sine stemmer.

(©NTB)

Flere nyheter: