Menu
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu (t.h.) sammen med sin amerikanske kollega Antony Blinken på et Nato-møtet i Romania i slutten av november. Ifølge avisa Wall Street Journal har USA forsøkt å lokke Tyrkia til å godta Nato-søknadene til Sverige og Finland ved å tilby salg av F-16-fly til tyrkerne. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB

Tyrkia: Absurd at Sverige ikke etterforsker dokke-aksjon

Det er absurd at svensk påtalemyndighet ikke vil etterforske demonstrasjonen med en Erdogan-dokke i Stockholm, mener Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Av NTB | 17.01.2023 16:46:05

Politikk: Under protesten i forrige uke ble en dokke som forestilte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, hengt opp etter beina.

På en pressekonferanse tirsdag kalte Cavusoglu hendelsen et rasistisk angrep og hatkriminalitet. Sverige må ikke forsøke å lure Tyrkia ved å kalle dette ytringsfrihet, advarte han.

Hendelsen er blitt anmeldt, men så langt har påtalemyndigheten sagt at det ikke blir noen etterforskning. Grunnen er at dokke-aksjonen ikke kvalifiserer som ærekrenkelse.

Aksjonen skal ha blitt gjennomført av Rojavakommittérna, som beskrives som et nettverk som støtter kurdiske grupper i Midtøsten.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med en 39 år gammel svensk mann med fornavnet Andreas som sier han deltok i protesten. Han og tre andre aktivister skal ha hengt opp Erdogan-dokka.

– Alle disse aksjonene våre viser bare mer og mer hvor udemokratisk Tyrkia er. Et normalt demokrati ville aldri reagert slik, hevder Andreas.

De nordiske landenes søknader må godkjennes av alle Nato-landene, og Tyrkia har så langt ikke gitt grønt lys. Den tyrkiske regjeringen har gjentatte ganger kritisert svensk støtte til kurdiske grupperinger i Tyrkia.

Erdogan gjentok i helgen et krav om at Sverige må utlevere 130 personer dersom han skal godkjenne Nato-søknadene. Han omtalte de 130 som terrorister.

Statsminister Ulf Kristersson sa nylig at Tyrkia har stilt krav om «ting vi ikke kan gi dem».

Også regjeringen i Sverige reagerte sterkt på demonstrasjonen, og statsminister Ulf Kristersson kalte den sabotasje av Nato-søknadene til Sverige og Finland.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu drar denne uken til USA for å møte sin amerikanske kollega Antony Blinken. Avisa Wall Street Journal har tidligere skrevet at USA har forsøkt å lokke Tyrkia til å godta Nato-søknadene til Sverige og Finland ved å tilby salg av F-16-fly til tyrkerne. Disse opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

(©NTB)

Flere nyheter: