Menu
Rundt 10.000 demonstranter marsjerte lørdag kveld gjennom Palma de Mallorca, hovedstaden på den største øya i Balearene, ifølge politiet. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB

Tusenvis demonstrerte på Mallorca mot masseturisme

Rundt 10.000 demonstranter deltok i en protest på Mallorca mot masseturisme på den spanske øygruppen Balearene, ifølge spansk politi.

Av NTB | 25.05.2024 22:53:11

Økonomi og næringsliv: Demonstrantene gikk lørdag kveld gjennom Palma de Mallorca, hovedstaden på den største øya i Balearene. En mindre protest med noen hundre deltakere fant samme dag sted på Menorca.

Demonstrantene i Palma bar på plakater med slagord som «Nok masseturisme».

– Vi vil at myndighetene skal hindre at personer som ikke har bodd her i over fem år, kjøper eiendommer og at de innfører flere reguleringer for ferieboliger, sier Carme Reines fra en gruppe som arrangerte protesten.

– Vi vil ha mindre masseturisme og mer bærekraftig turisme, sier Carbonell.

Balearene var i fjor den nest mest populære turistregionen i Spania, etter Catalonia der Barcelona ligger. 14,4 millioner mennesker ferierte på øygruppa, ifølge det spanske statistikkbyrået. 18,8 millioner turister besøkte Catalonia, mens Kanariøyene utenfor Vest-Afrika hadde 13,9 millioner besøkende.

Fredag deltok 1000 demonstranter i en demonstrasjon mot overdreven turisme på Ibiza, en av de mest populære baleariske øyene.

I april demonstrerte også flere tusen mennesker på Kanariøyene. De krever en midlertidig begrensing på antall turistankomster. Målet er å dempe veksten i boliger for korttidsleie og hotellbygging som øker bokostnadene for lokalbefolkningen.

Eiendomsmegleren Javier Carbonell sier over halvparten av utleieeiendommene brukes som ferieboliger som lokalbefolkningen ikke har råd til å leie.

Turisme står for 45 prosent av Balearenes brutto nasjonalprodukt, ifølge bransjeorganisasjonen Exceltur.

(©NTB)

Flere nyheter: