Menu
TV-debatten mellom Donald Trump og Joe Biden natt til fredag norsk tid kan bli en livlig forestilling Foto: AP / NTB

Trump og Biden møtes til TV-debatt

Spenningen er stor foran kveldens TV-debatt mellom Joe Biden og Donald Trump, og mange spør seg om de to aldrende presidentkandidatene er skikket til å lede USA.

Av NTB | 25.06.2024 05:33:04

Politikk: Den 90 minutter lange TV-debatten, som starter kl. 3 natt til fredag norsk tid, holdes i regi av CNN og er den første av to planlagte debatter mellom Biden og Trump før valget i november.

Den andre debatten holdes av ABC og finner sted 10. september.

– Dette blir en utrolig test på hvilke kognitive evner de har, mener professor Patrick Stewart ved University of Arkansas til Reuters.

– Her får vi sjansen til å se hvor mye de har forfalt, og om de har forfalt, mener han.

Vel vitende om Trumps strøm av kommentarer når andre snakker har CNN denne gangen endret opplegg og kutter lyden på mikrofonen til den som ikke har ordet.

Debatten vil også finne sted uten jublende og buende publikum til stede, og de to kandidatene får ikke ha med seg notater.

Alt de får er penn og papir, samt en flaske vann, og på den måten blir det vanskeligere for dem å sno seg unna vanskelige spørsmål.

De to erfarne utspørrerne Jake Tapper og Dana Bash kommer til å gjøre alt for å sikre «en sivilisert diskusjon», lover CNN.

Oppgaven blir neppe enkel.

Biden håper trolig at Trumps oppførsel under debatten skal minne amerikanerne om hvilket kaos som rådet da Trump var president, tror han.

Trump håper nok på sin side at Biden skal snuble i ordene og framstå svak og forvirret, noe den 81 år gamle presidenten har gjort ved flere anledninger de siste årene.

Hans strategi er å tegne et bilde av Trump som upålitelig, uegnet og en fare for demokratiet.

Biden kommer trolig til å minne velgerne om hvordan den daværende presidenten i et desperat forsøk på å beholde makten oppmuntret tilhengerne sine til å storme kongressbygningen i januar 2021.

Trump er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020 og fremmer fortsatt usanne påstander om at Demokratene stjal seieren fra ham ved hjelp av juks.

Biden antas også å trekke fram den rause valgkampstøtten Trump får fra noen av USAs rikeste, og kommer selv til å forsøke å framstå som en leder på lag med folk flest.

Selv hevder den tidligere playboyen og kasinokongen å snakke for grasrota i det amerikanske samfunnet.

Alt tyder også på at Trump vil gi Biden skylden for den høye inflasjonen, selv om den rett nok er mer enn halvert fra 7 prosent i 2021 til dagens 3,3 prosent.

Trump vil ganske sikkert også bruke tid på Bidens innvandringspolitikk og hevde at den er alt for liberal og bidrar til høy kriminalitet i USA.

Ingen vil heller bli overrasket om han stiller spørsmål ved Bidens høye alder og mentale helse, til tross for at han selv er 78 år gammel og dermed bare tre år yngre enn presidenten.

Trump sørget som president for at det ble et klart flertall av konservative dommere i USAs høyesterett. Det førte til at amerikanske kvinner mistet sin grunnlovsfestede rett til abort.

Mens Trump tidligere i år understreket viktigheten av at føderale myndigheter beskytter ufødte liv, innså han trolig at han var i utakt med folk flest, også mange i Det republikanske partiet.

To av tre amerikanere mener kvinner skal ha rett til selvbestemt abort, og Trump sier i dag at det må være opp til hver enkelt delstat å ta stilling i spørsmålet.

Biden lover på sin side å gjøre alt han kan for å gjenopprette den grunnlovsfestede retten til abort og kan under debatten komme til å gjøre et poeng av Trumps vingling i dette spørsmålet.

Mens støtten til Biden er på 41 prosent, følger Trump hakk i hæl med 40,6 prosent, ifølge nettstedet fivethirtyeight.

Uavhengige Robert F. Kennedy jr. får 9,6 prosent oppslutning, men han får ikke delta i TV-debatten.

Meningsmålingene viser også at 55 prosent av de spurte er misfornøyd med Bidens innsats som president, men nesten like mange sier at de har et lite positivt syn på Trump.

Utfallet av kveldens TV-debatt kan fort komme til å endre på dette, både på godt og vond.

Sist de to møttes til duell var i 2020. Den gang mistet en stadig mer irritert Biden til slutt tålmodigheten på grunn av Trumps stadige avbrytelser og ba ham om å holde kjeft.

– Trump er notorisk udisiplinert og vil trolig klage fordi han ikke får dominere debatten. Han vil snakke i munnen på motstanderen og trekke ut tiden med langdryge tirader av fornærmelser, sier professor Nicholas Creel ved Georgia College & State University.

Biden har denne uka tatt med seg et knippe rådgivere til Camp David for å forberede seg på møtet med Trump.

Trump vil i så fall trolig svare på dette ved å vise til at Biden tilhører den politiske eliten i Washington, støttes av liberale Hollywood-kjendiser og er helt uten forståelse av hva amerikanere flest har å slite med.

I hvilken grad utspørrerne vil presse de to kandidatene i kontroversielle spørsmål som abort, gjenstår å se.

Mens meningsmålingene for en tid tilbake gikk i Trumps favør, ligger de to presidentkandidatene nå nesten likt, viser et gjennomsnitt av de siste ukers målinger.

(©NTB)

Flere nyheter: