Menu
USAs ekspresident Donald Trump har krevd at dommeren i den føderale valgpåvirkningssaken. Onsdag ble kravet avvist. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

Trump får ikke byttet dommer i sak om valgpåvirkning

Tanya Chutkan, som er dommer i den føderale valgpåvirkningssaken mot USA ekspresident Donald Trump, avviser hans krav om at hun trekker seg.

Av NTB | 28.09.2023 00:32:27

Politikk: Trump og hans forsvarere mener at ting Chutkan har sagt som dommer i saker etter kongresstormingen, beviser at hun allerede har trukket konklusjoner rundt Trumps eventuelle skyld, og at hun dermed ikke kan være nøytral.

Blant annet har de pekt på at Chutkan i et rettsmøte sa at kongresstormerne var motivert av «blind lojalitet til en person som, forresten, stadig går fri i dag».

I sin forklaring onsdag skriver Chutkan at uttalelsene «helt opplagt ikke er uttrykk for noen dyptliggende fordommer som gjør det umulig å dømme rettferdig». Videre skriver hun at hun ikke har kommet med «vage utspill om tredjeparters potensielle skyld i en hypotetisk framtidig sak» i andre rettsmøter.

Avgjørelsen betyr at det er Chutkan som vil fortsette å lede saken og ta viktige avgjørelser om anmodninger og hvilke beviser som kan føres i saken. Hun ble nominert av tidligere president Barack Obama og er jevnlig mål for kritikk fra Trump i sosiale medier.

Tidligere har Chutkan avvist forespørsler om mildere dommer for flere av kongresstormerne. Hun sa også nei da Trump i en sivil sak i 2021 forsøkte å hindre at dokumenter fra Det hvite hus kunne overgis til komiteen i Representantenes hus som gransket kongresstormingen.

Trump er tiltalt på fire punkter i valgsaken, som er planlagt til 4. mars 2024. Han nekter all skyld, og hevder at alle rettsprosessene mot ham er politisk motivert.

(©NTB)

Flere nyheter: