LIVESENTER
Menu
Trollstigen i Rauma er stengt på ubestemt tid etter at en bil ble truffet av en stor stein. Foto: Veidekke / NTB

Trollstigen stenges i flere dager – ny vurdering torsdag

En av Norges største turistattraksjoner, Trollstigen i Møre og Romsdal, blir holdt stengt i hvert fall til torsdag etter at en stein mandag morgen traff en bil

Av NTB | 17.06.2024 19:13:04

Økonomi og næringsliv: – Trollstigen blir stengt i alle fall fram til torsdag klokken 13. Da vil vi foreta en ny vurdering, sier Brynjulv Eide, leder for veidrift i Møre og Romsdal fylkeskommune, til NTB.

Hver sommer kommer turister fra hele verden til Trollstigen, men i år åpnet ikke veien før fredag 7. juni. Det var nettopp faren for steinras som førte til at åpningen ble utsatt.

Situasjonen med steinsprang har de siste årene blitt mer uforutsigbare i Trollstigen. På bakgrunn av dette, og at det i år har vært spesielle forhold med mye is i Kjelstadlinja, har fylkeskommunen gjennomført en omfattende risikovurdering, skrev Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding før åpningen.

Før åpningen ble det innført fire tiltak i Kjelstadlinja og sju generelle tiltak i Trollstigen. Formålet med disse er å hindre kødannelse i de mest utsette områdene. Samtidig kan det bli hyppigere stengninger ved steinsprang eller fare for dette, som følge av ei ny stengeprosedyre.

Steinen som kom ned fjellsiden mandag morgen gikk tvers gjennom vinduet på passasjersiden på en bil fra entreprenøren Veidekke. Den ansatte i bilen kjørte Trollstigen for å sjekke forholdene da dette skjedde ved Kjelstadlinja.

Kjelstadlinja er den delen av Trollstigen der man vurderer at risikoen for steinras er høyest.

– Vi prøver å gjøre det vi kan for å minske risikoen, men fjellet vil det annerledes enn oss, det er mye løs stein i området, sier Eide.

For en uke siden ba Møre og Romdal fylkeskommune om et hastemøte med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) for få en avklaring på hvor mye staten kan bidra med til sikring av Trollstigen.

– Vi så at det var behov for en skikkelig gjennomgang av situasjonen i Trollstigen og tryggheten til trafikantene for å kunne åpne veien, sa fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen i en pressemelding torsdag.

Møre og Romsdal fylkeskommune jobber for tiden med et forprosjekt for fjellsikring i Trollstigen. Rapporten er planlagt ferdigstilt høsten 2024.

– Dette er omtrent midt på midt på Trollstigen på den delen av veien der terrenget på innsiden av veien er så å si loddrett. Her kommer det fra oven, holdt jeg på å si.

Fylkeskommunen sier de selv ikke har penger til å gjennomføre nødvendige sikringstiltak og har bedt om et hastemøte med samferdselsministeren og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap), skrev NRK.

Flere nyheter: