Menu
De Vries var en av Nederlands mest kjente krim- og gravejournalister og hadde blant annet hatt sitt eget TV-program. Onsdag fikk en rekke menn dommen for deres rolle i drapet. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Tre menn dømt for drapet på krimjournalisten Peter de Vries i Nederland

Den nederlandske krimjournalisten Peter de Vries ble skutt på åpen gate i Amsterdam i juli 2021. Onsdag ble tre menn dømt for drapet.

Av NTB | 12.06.2024 12:33:11

Kriminalitet og rettsvesen: Drapsmannen og fluktsjåføren ble dømt til 28 års fengsel, mens mannen som organiserte drapet, ble dømt til 26 år.

Totalt var ni menn tiltalt for å ha hatt en rolle i drapet. Fire av dem ble dømt for medvirkning til drap. To ble frikjent. De var kun tiltalt for å være en del av en kriminell organisasjon, noe retten mente aktoratet ikke hadde bevist.

De Vries døde ni dager etter skytingen av skadene han fikk. Skytingen skjedde rett ved studioet til den nederlandske TV-kanalen RTL, hvor krimjournalisten hadde vært gjest kort tid før.

De Vries var en av Nederlands mest kjente krim- og gravejournalister og hadde blant annet hatt sitt eget TV-program.

Krimjournalisten hadde vært rådgiver for et beskyttet vitne i en rettssak mot en antatt gjengleder og flere medlemmer i den kriminelle organisasjonen. Også vitnets bror og advokat ble drept.

Saken vakte stor oppsikt i Nederland, og selv den nederlandske kongen Willem-Alexander uttalte seg.

– Skytingen er et angrep på journalistikken, hjørnesteinen i vår rettsstat og derfor også et angrep på rettsstaten, sa han.

Flere nyheter: