Menu
Lørdag skal jurypresident Greta Gerwig bekjentgjøre hvem som vinner årets Gullpalme. Foto: Daniel Cole/Invision/AP/NTB

Tre filmer nevnes som favoritter til Gullpalmen

Etter elleve festivaldager settes det lørdag kveld sluttstrek for den 77. utgaven av filmfestivalen i Cannes med utdelingen av Gullpalmen.

Av NTB | 24.05.2024 11:10:12

Kuriosa og kjendiser: Da skal festivaljuryen, med Greta Gerwig som jurypresident, utrope årets Gullpalme-vinner – før vinnerfilmen vises på ny i Grand Théâtre Lumière.

Gullpalmen er den mest prestisjefylte av prisene som deles ut i Cannes. I alt 19 filmer er med i hovedkonkurransen, og tre filmer nevnes som favoritter.

– Det er fortellingen om en kvinne som har styrke og kontroll selv når verden revner rundt henne, sa Baker til pressen i Cannes.

Hovedpersonen Anora, spilt av Mikey Madison, er sexarbeider i New York når hun møter sønnen til en russisk oligark. De gifter seg i Las Vegas – og det får de opprørte foreldrene hans til å begi seg til USA.

Men Hollywood Reporter trekker også fram «The Substance» av regissør Coralie Fargeat, en horrorfilm med Demi Moore i hovedrollen, og «Emilia Peréz» fra den tidligere Gullpalmevinnende regissøren Jacques Audiard – med Selena Gomez, Zoe Saldana og Karla Sofia Gascón om bord.

For der konkurrerer den eneste norske bidraget i Cannes-festivalen i år, «Armand» av Halfdan Ullmann Tøndel, blant de 18 filmene.

På verdenspremieren lørdag for en uke siden stilte kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap), Norges ambassadør i Paris, Niels Engelschiøn, og Norsk filminstitutts direktør Kjersti Mo.

Ifølge Rushprint ble «Armand» svært godt mottatt, med langvarig stående applaus etter premierevisningen.

Men Norge har en liten aksje i en av de Gullpalme-konkurrerende filmene: Musikeren Daniel Herskedal melder på Instagram at han har med to av sine komposisjoner i italiensk-franske «Parthenope», regissert av Oscar-vinneren Paul Sorrentino.

Som da Cate Blanchett stilte i en kjole som påminnet om det palestinske flagget på premieren for Ali Abbasis «The Apprentice» – en film som fikk Donald Trump til å hisse seg opp i USA og true med søksmål for sin fremstilling av ham.

Kelly Rowland skapte overskrifter da hun ble filmet i en konfrontasjon på den røde løperen med en kvinnelig sikkerhetsvakt, som prøvde å skynde på den amerikanske musikkstjernen. I ettertid sier Rowland, kjent fra Destiny’s Child:

– Jeg har mine grenser, og dem står jeg for. Det er det hele.

Ytterligere to slike hedersbevisning vil deles ut på siste dag i Cannes – en til «Star Wars»-skaper George Lucas og en til det japanske animasjonsstudioet Ghibli.

Mange har troen på Sean Bakers «Anora», som ifølge nyhetsbyrået TT topper listen over potensielle Gullpalme-vinnere lørdag. Den scorer høyest på blant andre Screen Dailys favorittliste, langt foran de andre filmene.

Norske filmfans er nok mest spent på prisutdelingen fredag kveld, når vinneren av sideprogrammet Un Certain Regard utropes.

Men nå er sirkuset straks over – etter elleve dager fylt med gallapremierer, røde løpere, kjendiser, sterke filmopplevelser og mer eller mindre skjulte meningsytringer.

Meryl Streep kastet glans over åpningen av festivalen da hun mottok en Æres-Gullpalme.

(©NTB)

Flere nyheter: