Menu
Sudans regjeringshær hevder at ICRC brøt en avtale om å ikke komme for nær stillinger. Her er lederen for regjeringshæren, general Abdel-Fattah Burhan, ved en tidligere anledning. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

To drept i angrep mot Røde Kors-kolonne i Sudan

En kolonne fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble angrepet i Sudans hovedstad Khartoum mens de evakuerte sivile søndag. To ble drept, melder ICRC.

Av NTB | 10.12.2023 21:29:57

Politikk: – ICRC er sjokkert og forferdet over et overlagt angrep på en humanitær kolonne i Khartoum søndag, sier ICRC søndag kveld.

Ytterligere sju ble såret, hvorav tre Røde Kors-ansatte som forsøkte å evakuere sivile fra et område med intense kamper i Khartoum.

– Den humanitære kolonnen, som var tydelig merket med Røde Kors-emblemet, var i bevegelse for å evakuere over hundre sårbare sivile da den ble angrepet, skriver de.

Kolonnen besto av tre biler og tre busser, og alle var tydelig merket, melder ICRC. Syke, barn, foreldreløse og eldre mennesker var om bord, men evakueringen ble avbrutt som følge av angrepet.

– Jeg er sjokkert av den totale mangelen på respekt for Røde Kors-emblemet, som må respekteres og beskyttes i henhold til internasjonal rett. Vårt oppdrag i dag var å bringe disse sivile i trygghet. I stedet har liv gått tapt på tragisk vis, sider lederen for ICRC-delegasjonen i Sudan, Pierre Dorbes.

Regjeringshæren uttalte at flere hjelpearbeidere skal ha blitt såret da kolonnen ble beskutt. RSF-militsen hevder at regjeringshæren utførte angrepet.

Krigen i Sudan har pågått i åtte måneder, der rivaliserende generaler kjemper om makten i landet. Ifølge FN er 25 millioner mennesker i nød, og sju millioner er internt fordrevne.

Søndag sa Jan Egeland i Flyktninghjelpen at han aldri har vært vitne til en slik forferdelig konflikt har fått så lite oppmerksomhet eller ressurser til nødhjelpsarbeid.

Det var en avtale mellom ICRC og de stridende partene om at kolonnen ikke skulle bli angrepet. ICRC skriver at evakueringen ble gjort på forespørsel av dem begge, som hadde garantert for sikkerheten.

ICRC sier ikke hvem som sto bak, men tidligere søndag uttalte Sudans regjeringshær at kolonnen ble angrepet da den brøt en avtale om å holde seg unna soldatenes posisjoner. De hevder også at Røde Kors benyttet seg av kjøretøy tilhørende RSF-militsen, som regjeringshæren kjemper imot.

ICRC forholder seg fullstendig nøytral i konflikter og har et spesielt mandat i Genèvekonvensjonene om å hjelpe ofre for væpnet konflikt.

(©NTB)

Flere nyheter: