Menu
En rekke kvinner demonstrerte for retten til abort i Mexico by torsdag denne uken. Samme dag var det også markeringer i en rekke andre latinamerikanske land. Foto: Alexa Herrera / AP / NTB

Titusener demonstrerer for abortrettigheter i Latin-Amerika

Gatene i flere byer i Latin-Amerika var torsdag dekket i grønt da mange tusen kvinner markerte Den internasjonale dagen for trygg og lovlig abort.

Av NTB | 29.09.2023 14:33:03

Sosiale forhold: Latinamerikanske feminister har gjennom flere tiår kjempet for å få lempet på strenge restriksjoner på abort. Noen land, som El Salvador og Den dominikanske republikk, har imidlertid fortsatt totalforbud.

I Mexico feiret demonstrantene torsdag den ferske avgjørelsen fra landets øverste domstol om å avkriminalisere abort i hele landet. Grønn røyk dekket en jublende forsamling av tusenvis av kvinner i hovedstaden, vinkende med grønne tørklær, som har blitt symbolet på regionens «grønne bølge» av abortforkjempere.

Mexico by var først ute i landet med avkriminalisering for 15 år siden, og i årene etter har en rekke delstater fulgt etter. Argentina og Colombia gjorde det samme i henholdsvis 2020 og 2022, mens Cuba og Uruguay lenge har hatt fri abort.

I Buenos Aires i Argentina hadde torsdagens marsj et mer dystert bakteppe ettersom demonstrantene frykter at framgang for en ytre høyre-kandidat skal sette abortrettighetene i fare etter valget i oktober.

Abortforkjempere i Brasil har håp om en endring til det positive. I dag er abort kriminalisert med unntak av tilfeller av voldtekt og hvis fosteret har alvorlige skader, men en sak som skal opp i landets høyesterett, kan endre på dette.

– Den grønne bølgen kommer til å vokse videre, og brasilianske kvinner står ikke alene, sier Fernanda Castro i den mexicanske organisasjonen GIRE.

(©NTB)

Flere nyheter: