Menu
Lederen for det konservative Folkepartiet i Spania Alberto Núñez Feijóo lyktes ikke i å få flertallet i nasjonalforsamlingen han trengte for å danne regjering. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Konservative Feijóo gir opp i Spania

Spanias konservative opposisjonsleder Alberto Núñez Feijóo gir opp å danne regjering. Dermed er veien åpen for at statsminister Pedro Sánchez kan prøve seg.

Av NTB | 29.09.2023 14:32:45

Politikk: – Jeg regner med at det ikke går, som forutsett. Dere kan kalle det et nederlag hvis dere vil, sa Feijóo i forkant av en ny avstemning i nasjonalforsamlingen som han tapte fredag.

Feijóo, som leder det konservative Folkepartiet (PP), fikk bare de 137 stemmene fra sitt eget parti og de 33 fra ytre høyre-partiet Vox, samt to stemmer fra regionspartier i Navarra og Kanariøyene. Dermed manglet han fire på flertallet han trengte for å danne regjering.

Sánchez, en sosialdemokrat som har styrt sammen med venstrealliansen Podemos siden 2020, skal nå forsøke å hente støtte fra flere katalanske og baskiske partier, blant dem noen som vil ha uavhengighet fra Spania, for å skaffe seg flertall og fortsette som statsminister.

Bortsett fra de to representantene for Kanariøyene og Navarra har alle de andre regionspartiene nektet å støtte Feijóo på grunn av PPs avhengighet av Vox og fordi PP er motstander av mer selvstyre for regionene.

Skulle også Sánchez mislykkes, blir det trolig nytt valg i januar.

(©NTB)

Flere nyheter: