Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier ordningen med overvåking av tvangsreturer starter opp i løpet av året. Foto: Heiko Junge / NTB

Tilsynsordning med tvangsreturer snart klar

Ordningen med overvåking av tvangsreturer starter opp i løpet av året. En tilsynsgruppe skal påse at grunnleggende rettigheter ikke krenkes.

Av NTB | 24.05.2024 20:07:45

Kriminalitet og rettsvesen: Det bekreftet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) tidligere denne uken i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Birgit Oline Kjerstad (SV), skriver Nettavisen.

Et EU-direktiv fra 2011 forplikter Norge til å ha en tilsynsordning med tvangsreturer. Hensikten er å påse at grunnleggende rettigheter ikke krenkes.

Først i fjor kom tilsynsorganet på plass, og nå er ordningen med overvåking av tvangsreturer snart klar til å starte. I 2025, som blir det første hele året med monitorering, regner tilsynsrådet med å følge med på 25 uttransporteringer.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som har det operative ansvaret for tvangsreturer. To personer fra Tilsynsrådet skal være med på disse oppdragene.

Mer enn 500 personer er sendt ut av Norge med tvang så langt i år. I 2023 var tallet totalt 2319.

(©NTB)

Flere nyheter: