Menu
Kardinaler ankommer begravelsen. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Tidligere pave Benedikt stedes til hvile

Tidligere pave Benedikts kiste er nå i Peterskirken, der han skal stedes til hvile i krypten. Nærmere 100.000 deltok i begravelsesseremonien.

Av NTB | 05.01.2023 11:44:49

Religion og livssyn: Kirkeklokker ringte i Vatikanet for den tidligere paven da begravelsen begynte, og da den enkle trekisten kom til Petersplassen tidlig torsdag morgen var det applaus blant de mange frammøtte. Seremonien inneholdt lesninger på tysk, italiensk, arabisk, portugisisk og fransk. Pave Frans ankom i rullestol, ettersom han sliter med et dårlig kne.

Han ba for sin forgjengers sjel. Benedikts mangeårige sekretær, erkebiskop Georg Gänswein, kysset en bok med De fire evangeliene som ble plassert på kisten. En kardinal avsluttet seremonien ved å kaste hellig vann på kisten.

Den tidligere pavens kiste er nå inne i Peterskirken, der han skal gravlegges i krypten. Der lå også pave Johannes Paul den 2. fram til han ble gjort til helgen.

Nær 200.000 tok farvel mens Benedikt lå på paradeseng. Rundt 100.000 deltok i selve seremonien, og mange var allerede på plass før gravferden begynte klokka 9.30. Blant dem var en lang rekke troende fra Bayern, der Benedikt opprinnelig kommer fra. Et korps fra brannvesenet i bygda Unterpfaffenhofen spilte den bayerske nasjonalsangen mens kista var på vei inn i Peterskirken.

Enkelte av de sørgende ropte «Santo subito,» som betyr «umiddelbar helgendom» på italiensk.

Portugal har erklært nasjonal sørgedag torsdag. I Italia vaier flaggene på halv stang, mens i Benedikts hjemland Tyskland ringer kirkeklokkene på slaget 11.

Det blir også første gang siden 1800-tallet at en levende pave leder en begravelsesseremoni for en annen pave. I 1802 ledet pave Pius den 7. begravelsesseremonien for Pius den 6., som døde i eksil i Frankrike.

Pave Benedikt den 16., med det borgerlige navnet Joseph Ratzinger, døde på nyttårsaften, 95 år gammel. Han skrev historie flere ganger i sin gjerning: Han var den første tyske paven på 1.000 år da han ble valgt i 2005, og den første som trakk seg på 600 år i 2013.

Ettersom Benedikt var avgått, var han ikke lenger statsoverhode, men Tyskland og Italia sendte offisielle delegasjoner til begravelsen, mens andre statsledere deltar som privatpersoner. I tillegg var mer enn 4.000 geistlige på plass, deriblant kardinal Joseph Zen, som egentlig sitter i fengsel i Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: