Menu
Polske 2A4-stridsvogner som skal doneres til Ukraina. Norge har samme stridsvogn og har også besluttet å hjelpe Ukraina med stridsvogner. Hvor mange er ikke avklart. Foto AP / NTB

Tidligere forsvarssjef: På høy tid å bestille nye stridsvogner

Når Norge sender stridsvogner til Ukraina, må man samtidig sørge for å kjøpe inn nye, mener tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

Av NTB | 27.01.2023 03:55:09

Krig og konflikter: Norge har i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Hvor mange av disse som skal sendes til Ukraina er ikke avklart. Vognene er 40 år gamle og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

Harald Sunde sier til NRK at samtidig som Norge gir bort de over 40 år gamle stridsvognene, er det på høy tid å kjøpe nytt materiell, mener Sunde.

– Den bestillingen må komme nå. Den er utredet gang på gang og nå er det på tide – sammen med denne donasjonen – å kunngjøre anskaffelse av nye vogner, sier Sunde.

Det er politisk flertall for å gå til anskaffelse av flere titalls nye stridsvogner. Valget står mellom sørkoreanske K2 Black Panther og tyske Leopard 2 A7.

(©NTB)

Flere nyheter: