Menu
Kronprins Haakon tar imot Italias president Sergio Mattarella på Slottsplassen under statsbesøket i Norge torsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Tett program for Italias president i Oslo

Det italienske presidentbesøket torsdag inneholdt blant annet et møte med statsministeren, museumsbesøk og båttur før dagen skulle avsluttes med gallamiddag på Slottet.

Av NTB | 11.05.2023 16:24:12

Det to dager lange statsbesøket ble innledet da president Mattarella og hans datter Laura ble ønsket velkommen til Norge av kronprins Haakon og dronning Sonja. Den italienske presidenten besøker Norge sammen med sin datter, Laura Mattarella.

Presidenten er enkemann, og datteren fyller derfor rollen som landets førstedame.

Besøket startet med en offisiell mottakelse på Slottsplassen. Her ble Garden inspisert før turen gikk inn på slottet hvor presidenten overrakte gaver til den norske kongefamilien, inkludert italiensk vin. Etter besøket på slottet gikk turen til Stortinget. Her fikk Italias president en omvisning av stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Mattarella besøkte så Nasjonalmuseet og fikk en båttur på Oslofjorden, før kvelden skulle avsluttes med gallamiddag på slottet.

– Italia er en av Europas største økonomier og en viktig partner for Norge. Det ligger store muligheter for våre to land i samarbeidet om energi og grønn omstilling. Jeg håper at besøket vil styrke dette samarbeidet ytterligere, sier Støre.

Italias visestatsminister og utenriksminister Antonio Tajani og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok også på møtet.

– Våre to land deler et felles engasjement i en rekke internasjonale spørsmål og samarbeider nært i blant annet FN og Nato. Italia spiller en viktig rolle for sikkerhet og stabilitet i Middelhavsområdet som er av betydning for hele Europa, sier statsministeren.

På programmet står også et besøk til Nidarosdomen. Det er kronprins Haakon som ledsager paret i Trondheim.

I utgangspunktet sto kong Harald som vert for besøket, men hans sykmelding og opphold på Rikshospitalet gjorde at det var kronprinsen som tok imot på Slottsplassen.

På presidentens program torsdag sto også en lunsj med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Tema for møtet var situasjonen i Ukraina, Nato-samarbeid, energisikkerhet og det grønne skiftet.

Fredag går turen til Trondheim. Der skal presidenten og Laura Mattarella blant annet delta på et forsknings- og næringslivsarrangement på NTNU. Italienske og norske bedrifter og forskere skal diskutere samarbeidsmuligheter innen energiomstilling med fokus på hydrogen, vindkraft og karbonfangst- og lagring.

(©NTB)

Flere nyheter: