Menu
En serie vulkanutbrudd har preget Island de siste månedene, her ryker det fra lava i Grindavik onsdag. Tidligere statsminister Katrin Jakobsdottir er en av kandidatene, hennes håndtering av utbruddene regnes av mange som vellykket. Foto: Birn Oddsson / AP / NTB

Tett løp i det islandske presidentvalget

På Island er det tett løp mellom tre kvinner i lørdagens presidentvalg. En av dem er tidligere statsminister Katrin Jakobsdottir.

Av NTB | 01.06.2024 18:23:02

Politikk: Jakobsdottir representerer partiet De venstregrønne og var statsminister fra 2017 og fram til april, da hun trakk seg for å stille som presidentkandidat.

I et land der presidentkandidatene ofte stiller som partipolitisk uavhengige, har Jakobsdottir blitt kritisert for å være for politisk for rollen. Hennes håndtering av en serie vulkanutbrudd den siste tiden er imidlertid vel ansett.

Hun har ligget jevnt med Halla Tomasdottir og Halla Hrund Logadottir på meningsmålingene. Tomasdottir er forretningskvinne og kom på andreplass i presidentvalget i 2016, mens Logadottir er ekspert på miljø og energi og er for tiden professor ved Harvard.

På Island har presidenten en stort sett seremoniell rolle, og skal stå som en garantist for grunnloven og det nasjonale fellesskapet.

Dagens president Gudni Johannesson har vært svært populær og vant gjenvalg i 2020 med hele 92 prosent av stemmene. Han varslet imidlertid i sin nyttårstale at han ikke tok gjenvalg.

(©NTB)

Flere nyheter: