Menu
Sårede fraktes bort fra moskeen i Peshawar, der over 60 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mandag. Foto: AP / NTB

Tallet på døde stiger etter moskéangrep i Peshawar

Minst 61 mennesker ble drept og nærmere 150 ble såret i mandagens selvmordsangrep mot en moské i Peshawar i Pakistan, nær grensa til Afghanistan.

Av NTB | 30.01.2023 13:05:04

Medisin og helse: Moskeen ligger i tilknytning til politiets regionale hovedkvarter i Peshawar, og selvmordsbomberen deltok i ettermiddagsbønnen da han utløste sprengladningen.

– Etter det vi forstår så sto han i første rekke, sier Pakistans forsvarsminister Khawaja Asif til Geo TV.

Politimannen Shahid Ali overlevde eksplosjonen og forteller at den fant sted få sekunder etter at imamen hadde tatt ordet.

– Jeg så svart røyk stige mot himmelen, jeg løp for å berge livet, forteller 47-åringen.

– Folk ropte om hjelp, jeg kan fortsatt høre skrikene deres som ekko i hodet, sier Ali.

Flertallet av de drepte tilhørte politiet, og Pakistans statsminister Shahbaz Sharif bekrefter at det var snakk om et selvmordsangrep. Han varsler kraftige tiltak mot de ansvarlige.

Tidligere statsminister Imran Khan fordømmer også angrepet.

– Det er helt avgjørende at vi forbedrer innsamlingen av etterretning og på skikkelig vis utstyrer politiet slik at de blir i stand til å bekjempe den økende terrortrusselen, tvitrer han.

TTP er nære allierte av Taliban som grep makten i Afghanistan i august 2021 og har ført kamp mot pakistanske myndigheter de siste 15 årene. Gruppen krever innføring av strenge islamske lover i landet, redusert militært nærvær øst i landet og løslatelse av medlemmer som sitter i fangenskap.

I november i fjor avbrøt TTP våpenhvilen de en tid hadde hatt med regjeringsstyrkene og gjenopptok sine angrep.

I mars i fjor ble 56 mennesker drept da en selvmordsbomber slo til mot en sjiamuslimsk moské i Peshawar. Den ytterliggående islamistgruppa IS hevdet å stå bak angrepet, som var det dødeligste i Pakistan siden 2018.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier Norge fordømmer selvmordsangrepet. Hun uttrykker også sin kondolanse til de berørte og til det pakistanske folket.

Ingen har tatt på seg ansvaret for mandagens terrorangrep, men Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) har tidligere gjennomført en rekke angrep mot politimål i grenseområdene mot Afghanistan, også i Peshawar.

Flere nyheter: