Menu
Taiwans visepresident William Lai var innom USA i helgen før han dro videre til Paraguay. Kina kaller Lai for en separatistisk bråkmaker. Foto: Taiwans presidentkontor / AP / NTB

Taiwans visepresident i USA

– Taiwan gir ikke etter for autoritære trusler, sa øystatens visepresident William Lai under et USA-besøk denne helgen.

Av NTB | 14.08.2023 09:54:29

Vær: Lai tok turen innom USA før han skulle videre til Paraguay for å delta i innsettelsen av landets nye president. Paraguay er en av kun 13 land Taiwan har formelle bånd til.

– Vi er allerede på rett vei. Ikke vær redde og snu på grunn av trusler fra autoritære prinsipper. Vi må være modige og sterke for å dyrke demokratiet i Taiwan, sa Lai under en lunsj i New York søndag.

Ifølge både USA og Taiwan er besøket til visepresidenten rutine, og på vei tilbake skal han innom San Francisco. Kina er kritiske til disse besøkene og mener Lai er en separatistisk bråkmaker.

Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949. I 1979 gikk USA med på at det er myndighetene i Beijing som skal representere Kina i FN og andre internasjonale organisasjoner. Samtidig erkjente amerikanerne at Kinas holdning er at Taiwan er en del av Kina, men uten å anerkjenne denne.

I likhet med en rekke andre land forholder USA seg til «ett Kina-prinsippet», men er bevisst tvetydig på hva dette innebærer. USAs president Joe Biden sier at USA vil forsvare Taiwan i tilfelle Kina angriper.

Kina er særlig lite begeistret for Lai, som tidligere har omtalt seg selv som en som jobber for frigjøring av Taiwan.

(©NTB)

Flere nyheter: