Menu
Forsvarsminister Pål Jonson på en pressekonferanse om Sveriges Nato-søknad i Stockholm tirsdag. Foto: Pontus Lundahl / TT / AP / NTB

Sverige åpner for senere Leopard-leveranser til Ukraina

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson åpner for å gi Leopard-stridsvogner til Ukraina på et senere tidspunkt.

Av NTB | 25.01.2023 07:55:04

Politikk: Flere medier har meldt at USA, Tyskland og andre land trolig vil sende moderne stridsvogner til de ukrainske forsvarsstyrkene.

Polen har formelt bedt Tyskland om å godkjenne en forsendelse av 14 stridsvogner av typen Leopard 2. Godkjenningen er nødvendig siden stridsvognene er produsert i Tyskland.

Jonson sier i en uttalelse til Svenska Dagbladet at Sverige ikke planlegger noen slike leveranser nå. Men han utelukker det ikke på et senere tidspunkt.

Det svenske forsvaret har 122 Leopard-stridsvogner, ifølge Expressen.

Dagens Næringsliv og Aftenposten skriver at også Norge vurderer å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina. Avisene viser til opplysninger fra ikke navngitte kilder, og ingen beslutning skal være tatt.

En del av vurderingen er hvordan en slik leveranse vil påvirke Norges forsvarsevne, ifølge Aftenposten.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier i en skriftlig uttalelse til NTB at regjeringen ikke kommenterer eventuelle framtidige våpenbidrag til Ukraina.

Samtidig sier han at regjeringen fortløpende vurderer om Norges skal sende mer våpen og materiell.

Gram påpeker at Ukraina trenger internasjonal støtte både sivilt og i form av militært materiell og trening av egne styrker.

– Regjeringen planlegger nå et større bidrag som skal gå over flere år, sier han i uttalelsen.