Menu
Traktkantarell plukket på ukjent sted i Frogn. Pass på, for traktkantarellen kan forveksles med spiss giftslørsopp, som er svært giftig. Foto: Anna Nesje / NTB

Supert soppår gir flere forgiftninger

Er det en delikatesse eller en giftbombe du har i kurven? Sjekk det nøye. I år er det mer sopp, men også flere forgiftninger enn vanlig.

Av NTB | 03.09.2023 16:34:41

Natur og miljø: Hvert år blir i gjennomsnitt ni personer innlagt på sykehus med mistanke om moderat til alvorlig soppforgiftning, skriver Aftenposten. Hittil i år er allerede ti personer blitt innlagt på sykehus. Det bekymrer Giftinformasjonen på Folkehelseinstituttet (FHI).

– September pleier å være den beste sopp-måneden. Da er det flere som er ute og plukker sopp. Vi pleier også å få flest henvendelser om sopp i september. Derfor ønsker vi å advare folk mot giftige sopp, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun.

Sammenlignet med snittet for de siste fem årene har 79 prosent flere enn normalt tatt kontakt med Giftinformasjonen. Blant de innlagte har de fleste spist enten hvit fluesopp eller spiss giftslørsopp.

Selv temmelig soppkyndige kan ta feil når iveren blir for stor. Velsmakende traktkantarell vokser for eksempel gjerne i store klynger, og sammen med dem kan den svært farlige spisse giftslørsoppen stå. Sett ovenfra kan de se ganske like ut. Derfor er det viktig å plukke dem én og én.

Mens traktkantarellen er en delikatesse, kan selv en liten bit av giftslørsoppen føre til alvorlig forgiftning. Den angriper nyrene og kan føre til dødsfall. Symptomene kommer ofte etter to-tre dager eller mer, ifølge Store norske leksikon.

Ser du en hvit, delikat sopp som frister, kan det være hvit fluesopp. Inntak av en svært liten mengde kan gi alvorlig forgiftning og livstruende leverskader.

– Siden appen åpnet i juni, har vi kontrollert 43.143 sopp som plukkerne har tatt bilde av. I fjor hadde vi rundt 50.000 innsendinger hele sesongen, et antall vi kommer til å slå i år med god margin. Hver helg mottar vi nå bilder av drøyt 6000 sopper som blir kontrollert lørdager og søndager, sier markeds- og fagkonsulent Live K. Torvund i forbundet til NTB.

På nettsidene til Giftinformasjonen finner man informasjon og bilder av de sju giftigste soppene i Norge, formidlet på 25 forskjellige språk.

Sopp- og nyttevekstforbundet skal i år ha rekordmange soppkontroller over hele landet, i tillegg til den digitale kontrollen. Der kan du sende inn bilder av sopp, så svarer sakkyndige på om den er trygg.

(©NTB)

Flere nyheter: