Menu
Biden og Sunak møttes mandag formiddag i statsministerboligen i London. Biden kaller USA og Storbritannias forhold bunnsolid. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Sunak og Biden diskuterte USAs våpenhjelp til Ukraina

Storbritannia vil ikke følge etter USAs beslutning om å gi klasevåpen til Ukraina, sa statsminister Rishi Sunak til USA president Joe Biden da de møttes mandag.

Av NTB | 10.07.2023 14:32:53

Kuriosa og kjendiser: Britene har skrevet under på en internasjonale konvensjon mot klasevåpen. Derfor understreket Sunak overfor Biden at det må være opp til hvert enkelt land hvordan våpnene brukes, ifølge statsministerens talsperson.

– Vi står ved våre forpliktelser i henhold til avtalen, som blant annet fraråder bruk av disse våpnene. Vi har ikke endret vårt syn på dette, sa talspersonen etter møtet.

Han og Sunak hadde planlagt et møte i forkant av Nato-toppmøtet i den litauiske hovedstaden Vilnius tirsdag og onsdag. De to diskuterte også Nord-Irland og tiltak for videre utvikling der, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Forholdet vårt er bunnsolid, sa presidenten til pressen idet han var på vei inn i statsministerboligen mandag formiddag.

Kongen og Biden pratet om klimaendringene og finansiering til arbeidet med utfordringer knyttet til det, blant annet i form av økt støtte til utviklingsland for å redusere klimagassutslipp.

Mandag kveld drar Biden videre til Litauen. På Nato-toppmøtet skal de 31 medlemslandene diskutere temaer som krigen i Ukraina, Sveriges Nato-søknad og alliansens fremtid.

Biden skal også holde tale om utenrikspolitikk på Vilnius’ universitet.

Den amerikanske presidenten avslutter Europa-besøket torsdag med et besøk til Natos ferskeste medlemsland Finland.

Mandag formiddag ankom den amerikanske presidenten Downing Street 10 i London i presidentlimousinen «The Beast».

Etter møtet med Sunak var Biden i audiens hos kong Charles. Besøket var det første møtet mellom presidenten og kongen etter kroningen i mai, som Biden ikke deltok i.

Biden vil legge press på Tyrkia for å få dem til å legge bort sin motstand mot å slippe inn svenskene, samtidig som han avviser at han vil gi Ukraina en snarvei inn i alliansen.

(©NTB)

Flere nyheter: