Menu
Et ras over fylkesvei 30 i ved Åsan i Midtre Gauldal har gjort at veien er stengt i begge retninger. Styrtregnet i Trøndelag har ført til at flere veier er stengt, og flere hus kan bli rammet av vannmengdene. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Styrtregn i Trøndelag: Bekk ble flomstor, og tolv hus er evakuert i Orkland

Torden, lyn og styrtregn preger Trøndelag tirsdag. En flomstor bekk og store vannmengder førte til at tolv hus ble evakuert på Løkken i Orkland.

Av NTB | 18.06.2024 21:23:11

Økonomi og næringsliv: – Første prioritet for oss er å sørge for at folk ikke er i faresonen. Det er enorme mengder vann, sier operasjonsleder Svein Erik Wagnild i Trøndelag politidistrikt til NRK.

Lyn, torden og et voldsomt styrtregn har rammet deler av Trøndelag, ikke minst det lille tettstedet i Orkland kommune i Trøndelag tirsdag. Det er ved Løkken verk at husene er evakuert. Fylkesvei 700 er oversvømt og delvis gravd bort.

Litt før klokka 21 hadde vannet trukket seg noe tilbake, men det jobbes fortsatt med å grave stikkrenner for at vannet raskere skal kunne ledes bort, sier Wagnhild.

– Vi prøver bare å få folk vekk, så får vi ta infrastrukturen senere, sier operasjonslederen.

Det som vanligvis er en bekk, er blitt til en 20 meter bred elv, sier Wagnhild til Adresseavisen.

Orkland kommune meldte tirsdag kveld på sine nettsider at de har satt krisestab. Kommunen har sendt de evakuerte fra Løkken verk til Bårdshaug Herregård på Orkanger, sier Ordfører Hanne Nyhus (Ap) til avisen.

– Så langt har senteret tatt imot både evakuerte og pårørende. Senteret vil være åpent for å ta imot flere ved behov. Orkland kommune stiller med transport for de som måtte ha behov for det, opplyser kommunen på sine hjemmesider tirsdag kveld.

Kommunen opplyser at politiet ikke har meldt at personer er blitt skadet.

– På Kotsøy i Midtre Gauldal ble det for eksempel registrert 21,3 millimeter nedbør på vår målestasjon mellom klokka 14 og 15, sier hun.

Litt før klokka 15.30 meldte Vegtrafikksentralen om at et ras dekket begge kjørefeltene på fylkesvei 30 ved Kotsøy. Raset skyldes trolig de store nedbørsmengdene, sier Wahl.

– Det er mest sannsynlig røykutvikling fra sikringsskapet i forbindelse med lynnedslaget. Totalt fire personer på stedet. Alle er ute, og ingen er skadet, opplyser Wagnild.

– Lynet har slått ned i stikkontakter. Store krefter i sving fra naturens side. Ingen sak opprettet fra politiets side, opplyser operasjonslederen litt senere.

Ifølge Wahl ved Meteorologisk institutt var det nærmere 3000 lynnedslag i Trøndelag tirsdag ettermiddag. Folk er blitt oppfordret til å ta forholdsregler og aller helst holde seg innendørs.

Vaktleder Kåre Peder Nordvik i brannvesenet opplyser at et hus har fått vann helt inn mot grunnmuren. De jobber nå med å forebygge skader og minske skadene som allerede har oppstått.

Vakthavende meteorolog Bente Wahl i Meteorologisk institutt fortalte til Adresseavisen tirsdag ettermiddag at det var rapportert kraftige byger flere steder i fylket.

Halvannen time senere fikk nødetatene melding om lynnedslag i et hus på Lundamo i Melhus kommune. Begge beboerne kom seg ut og i sikkerhet, men begge hadde hodesmerter etter lynnedslaget.

(©NTB)

Flere nyheter: