Menu
Strømprisene stiger igjen. Illustrasjon Radio Haugaland med tall fra Nord Pool.

Strømprisene stiger igjen i morgen

Nå stiger strømprisene igjen. Torsdag vil vi se strømpriser på 2 kroner og 64 øre med avgifter igjen.

Av Egil M Solberg | 04.01.2023 13:28:49

Strømprise: Strømprisene i Sør-Norge er bare slått av England i Europa.

Det er mellom klokken 17 og 18 i morgen ettermiddag at strømprisen når sitt høyeste punkt på 2 kroner og 64 øre med avgifter.

Snittprisen gjennom dagen vil imidlertid ligge på 1 krone og 88 øre per kilowattime med avgifter.

Som vanlig er strømprisen noe lavere på natten. mellom klokken 03 og 04 er prisen 1 krone og 26 øre per kilowattime med avgifter.

Strømprisene vi her viser til er utregnet fra tall hos Nordpool. Den eksakte prisen vil imidlertid variere avhengig av din strømleverandør.

Mye eksport av strøm

Desember ble en måned med mye eksport av strøm fra Norge. 2 300 015 MWh ble eksportert, mens 1 405 080 MWh ble importert. Det ble dermed netto solgt 894 935 MWh via utenlandskablene til utlandet i desember.

Ved utgangen av veke 52 var fyllingsgraden i magasina i Norge på 65,1 prosent. Dette melder NVE i dag. Uten den store eksporten ville fyllingsgraden øket og strømprisene ville gått ned.

Lavere strømpris da mildværet kom

Etterhvert som det ved juletiden ble mildere og mer vind i våre naboland, ble året avsluttet med at vi importerte mer strøm, da fra vindkraft. Dette har bidratt til lavere strømpriser her hjemme.

Dette viser også tall og illustrasjoner fra Statkraft. Strømprisen er høy når vi eksporterer og lavere når vi importerer.

Ser vi på tall fra hele 2022, ser vi at utenlandskablene i all hovedsak brukes til eksport av strøm – til inntekt for kraftselskapene. Konsekvensen er da at vannmagasinene tappes ned og strømprisene blir skyhøye for vanlige folk.

Tall fra SSB viser at eksporten av strøm (25 365 817 MWh) utgjør en betydelig del av forbruket fra norsk kraftproduksjon.

Flere nyheter: