Menu
Strømprisene er negative på Østlandet og midtre del av Vestlandet lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Strømpris-gapet fortsetter – minuspriser i Oslo og Bergen lørdag

Lørdag er det igjen duket for gratis strøm i Oslo og Bergen, mens strømkunder i Stavanger og Kristiansand må ut med 75 øre per kWh

Av NTB | 15.09.2023 14:12:29

Politikk: Snittprisen på Østlandet og den midtre delen av Vestlandet vil ligge på minus 2,9 øre per kWh lørdag.

Det store prisgapet mellom Sør-Vest-Norge og resten av landet har vedvart i flere uker.

For hele august var snittprisen på 73 øre per kWh i prisområde NO2 (Sørvest), mens snittet lå på rundt 20 øre i resten av landet.

– Det er kjekt for de i Oslo. Så er det heldigvis strømstøtte for husholdningene, men dette slår veldig negativt ut for konkurransesituasjonen for produksjonsbedrifter her i dette området. Sånn kan vi ikke ha det, sa avtroppende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i Stavanger til NTB i forrige uke.

Strømstøtten for privathusholdninger slår inn når prisene går over 70 øre/kWh på en time. Staten dekker da 90 prosent av strømprisen over dette.

– Vi må øke kapasiteten i nettet, jobbe med å eventuelt forbedre strømstøtten – og gjøre fastprisene for bedriftene enda mer attraktive, sier hun.

– Så er det en del av oss som skulle sett at de kablene til Storbritannia og Tyskland aldri ble bygget. Det må jobbes videre med å regulere/begrense eksport og redusere prissmitten, la hun til.

Norge har totalt 17 utenlandsforbindelser for strøm hvorav sju av dem sjøkabler, som alle ligger på Sørlandet. Også ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand pekte på at noe må gjøres med de omdiskuterte utenlandskablene.

– På lengre sikt handler det om å fjerne flaskehalsene ut og inn av NO2 og å se på mulige tiltak knyttet direkte til utenlandskablene, sa Skisland.

Flere politikere og næringslivsfolk i Sør-Norge har reagert på det store prisgapet.

Nordtun, som også har ledet Arbeiderpartiets energiutvalg, har bedt regjeringen ta grep.

(©NTB)

Flere nyheter: