Menu
Atomkraftverket i den ukrainske byen Zaporizjzja er koblet til strømnettet igjen. Bildet er fra 1. mai i fjor. Arkivfoto: AP / NTB

Strømmen tilbake i Zaporizjzja-kraftverket

Strømmen er tilbake igjen i den ukrainske byen Zaporizjzja etter at russiske okkupasjonsmyndigheter i regionen koblet atomkraftverket fra strømnettet.

Av NTB | 22.05.2023 11:59:07

Økonomi og næringsliv: Kraftverket var mandag morgen fullstendig frakoblet den eksterne kraftforsyningen. Det skjedde etter at Ukraina kuttet en kraftlinje som de selv kontrollerer, sa den prorussiske embetsmannen Vladimir Rogov.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier at situasjonen ved kraftverket er ekstremt sårbar.

– Vi må beskytte kraftverket nå. Denne situasjonen kan ikke fortsette, sier IAEA-sjef Rafael Grossi.

Det ukrainske atomkraftselskapet Energoatom bekrefter at kraftverket var koblet fra strømnettet. Det er den sjuende gangen dette skjer siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor.

Selv om anleggets seks reaktorer er frakoblet, trenger det likevel elektrisitet for å holde kjernebrenselet kjølig og for å forhindre en kjernefysisk nedsmelting.

Ifølge Energoatom har kraftverket nok reservebrensel til å klare seg i ti dager. Ordfører Anatolij Kurtev i Zaporizjzja sier det siden mandag morgen har blitt jobbet med å gjenopprette strømmen til byen.