Menu
OL-ringene pryder allerede Paris. Foto: Francois Mori / AP / NTB

Streikende arbeidere kuttet strømmen til franske OL-anlegg

Streikende arbeidere sørget torsdag for at gigantarenaen Stade de France og OL-landsbyen som skal benyttes under neste års Paris-leker var strømløse.

Av NTB | 09.03.2023 13:05:35

Arbeidsliv: Både Stade de France og den aktuelle OL-landsbyen ligger i Paris-forstaden Saint-Denis.

En journalist tilhørende nyhetsbyrået Reuters var vitne da strømtilførselen til de to OL-anleggene ble kuttet. Også gasstilførselen til anleggsplassene og de tilhørende kontorene ble borte.

Sebastien Menesplier, generalsekretær for energidelen av fagforeningen CGT, bekrefter aksjonen ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Stilt overfor en regjering som nekter å vike, nekter vi også å vike, sier Menesplier.

– Jeg appellerer til den ansvarlige regjeringen og republikkens president: Trekk reformen tilbake, for da vil elektrikerne og gassarbeiderne jobbe for det offentlige og allmennheten, legger han til.

Med 201 mot 115 stemmer ble det besluttet å si ja til reformen som er en sentral del av president Emmanuel Macrons politiske agenda. Reformen må imidlertid også vedtas av det franske underhuset, der det er større motstand mot den.

Macron sier at reformen er helt nødvendig for at pensjonssystemet skal være bærekraftig i framtiden.

Men fagbevegelsen er imot reformen, og arbeidere blant annet i oljeraffinerier, skoler og flyplasser har de siste ukene streiket over hele Frankrike.

Den franske regjeringens talsmann Olivier Véran fordømte onsdag handlingene.

– Vi fordømmer oppfordringer om å sende økonomien vår i kne, fordi dette er uansvarlig. Det eneste vi ønsker å bringe i kne er arbeidsledigheten, sa han.

De streikende arbeiderne protesterer mot myndighetenes planer om å heve pensjonsalderen i Frankrike fra 62 til 64 år. Senatet stemte torsdag for forslaget.

Rundt 300 personer deltok på torsdagens aksjon mot OL-anleggene i Saint-Denis. Enkelte av dem var maskerte og fyrte av røykbomber for å beskytte de som kuttet strøm- og gasstilførselen fra TV-kameraenes søkelys.

(©NTB)

Flere nyheter: