Menu
Thor Hushovd under presentasjonen av årets Uno-X lag som skal sykle Tour de France. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Storsigneringen Leknessund vraket til Tour de France – drømmeuttak for Eiking

Andreas Leknessund må se langt etter Tour de France-sykling etter storovergangen til Uno-X. Odd Christian Eikings sykkelkarriere er på sin side snudd på hodet på få måneder.

Av NTB | 17.06.2024 12:43:02

Sport: Vrakingen av Leknessund og uttaket av Eiking var den største overraskelsen da Uno-X-teamsjef Thor Hushovd presenterte sine utvalgte til Touren på Ensjø i Oslo mandag.

Ved siden av Eiking falt valget på Alexander Kristoff, Magnus Cort, Søren Wærenskjold, Jonas Abrahamsen, Rasmus Fossum Tiller, Johannes Kulset og Tobias Halland Johannessen.

Dermed ble det en brutal nedtur for Leknessund, som sammen med Cort var Uno-X-lagets storsignering foran inneværende sesong. Tromsøværingen kom fra storlaget DSM-Firmenich.

Tilsvarende stor var gleden for askøyværingen Eiking, som så sent som i begynnelsen av februar signerte for Uno-X. Han sto da uten lag og risikerte en fiaskosesong uten noen å representere.

Nå blir det i stedet Tour de France-deltakelse for mannen som i 2021 ble nummer 11 i Vuelta a Espana og hadde ledertrøya i en hel uke.

– Markus Hoelgaard og Andreas Leknessund var begge veldig skuffet. Det var tøft å kjenne på, men sånn ble det, sier Rasch.

Leknessund leverte ingen optimal Tour de France-søknad under oppkjøringsrittet Citerium de Dauphine i Frankrike nylig. Det skapte en viss usikkerhet rundt tromsøværingens form. Mandag ble han altså vraket.

Leknessund har samtidig tidligere vist skyhøyt nivå, også på Grand Tour-nivå i sykkelsporten. I fjor ble han nummer åtte sammenlagt i Giro d’Italia og plasserte seg for alvor på det internasjonale kartet.

Rasch vedgår at det er skuffende å ikke ha med storsigneringen til Frankrike.

– Ja, det er jo det. Vi hadde håpet og trodd at han skulle ha en bedre vårsesong. Jeg tror han nå har godt av å starte litt på nytt, og så har vi en høstsesong der det er viktig at vi også kjører bra. Han får være et ess for oss da, sier han.

Det gjorde de åpenbart i tilstrekkelig grad.

Kulset ble riktignok på omstridt vis diskvalifisert i rittet og måtte ufrivillig bryte halvveis. Likevel er altså 20-åringen klar for karrierens så langt største oppgave.

– Det var en vanskelig avgjørelse rundt han også. Ikke minst med tanke på det som skjedde i Slovenia, der vi ikke fikk se han på den avgjørende etappen i fjellene lørdag. Samtidig beviste han fredag at han er i kjempeform, sier Rasch – og tilføyer:

– Han er en rytter for framtida som vi har lyst til å bygge videre på, satse på og gi erfaring. Dette uttaket er også et signal til andre unge ryttere som velger å gå til store profflag fordi det ser kult ut, framfor å gå til oss.

Kristoff er klar for sitt 11. Tour de France.

Uno-X kommer til Tour de France-starten i Firenze med et mannskap som kan jakte etappeseirer både på flate og kuperte etapper. Sammenlagtambisjoner vil man neppe ha.

– Målet er å vinne en etappe, og det er jeg sikker på at er mulig, sier teamsjef Hushovd til NTB.

Det er andre året på rad at det norske laget deltar i verdens største sykkelritt. Debuten for ett år siden var mer enn positiv. Anført av Tobias blant andre Halland Johannessen og Abrahamsen ble fasiten en rekke sterke etapperesultater.

Den ønskede seieren venter man imidlertid fortsatt på.

Tour de France-starten i Firenze går lørdag 29. juni. Rittet avsluttes søndag 21. juli i Nice.

Den tradisjonelle avslutningen på Champs-Élysées i Paris er denne gangen ikke del av rittet. Årsaken er det skal arrangeres sommer-OL i den franske hovedstaden kun få dager etter at Touren er over.

Uno-X-sportsdirektør Gabriel Rasch har hovedansvaret for det sportslige under Tour de France. Han kaller uttaket uhyre vrient og røper overfor NTB hvem som var nærmest å komme med.

Tobias Halland Johannessen og Johannes Kulset er Uno-X-lagets fremste klatrere og skal jakte seiersmuligheter i fjellene i Touren. Duoen har samtidig slitt med skader og gjorde sist uke konkurransecomeback i Slovenia rundt for å dokumentere form.

Cort, Kristoff, Wærenskjold og Abrahamsen har alle vunnet ritt denne sesongen, sistnevnte for første gang i karrieren på proffnivå. Kvartetten var således selvskrevne i mandagens uttak.

Flere nyheter: