Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre advarte om utviklingen i Gaza i et møte med norske bistandsorganisasjoner i Oslo tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

Støre om situasjonen i Gaza: Kan bli verre

Situasjonen på Gazastripen kan bli dramatisk mye verre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Av NTB | 07.11.2023 11:29:56

Ulykker og naturkatastrofer: Han diskuterte tirsdag Gaza-krigen med ledere for flere av de største norske bistandsorganisasjonene.

Gazastripen er fullstendig blokkert, og bare begrensede mengder nødhjelp har sluppet inn over grensa mot Egypt. Støre viste til mennesker som nå må stå sju timer i kø for å få vann.

– Da når man et punkt som kan bli helt kritisk for helsetilstanden, sa han i forkant av møtet.

– Dette har potensial til å bli dramatisk mye verre.

På Gazastripen bor det om lag 2,3 millioner mennesker. Befolkningen er ung, og rundt halvparten av innbyggerne er barn.

– I utgangspunktet har de hatt lite tilgang på mat, medisiner og drivstoff, sier Støre til NTB.

I tillegg er israelske styrker nå i gang med en bakkeoperasjon inne på det palestinske området. Det erklærte målet er å utradere Hamas.

Samtidig er den humanitære situasjonen for befolkningen blitt gradvis verre. Det er stor mangel på vann, medisiner og drivstoff som kan sikre strømforsyningen.

– Når halvparten av befolkningen er barn, som i utgangspunktet er sårbare, så skal det ikke mye til før dette går over en grense og blir dødelig, sier Støre.

Statsministeren understreket at situasjonen i øyeblikket er ille, men frykter utviklingen framover.

Gazastripen har vært utsatt for omfattende israelske luftangrep siden Hamas’ angrep og terrorhandlinger i Israel 7. oktober.

(©NTB)

Flere nyheter: