Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Butsja under sitt besøk i Ukraina torsdag. Gaten han står i og bebyggelsen rundt, ble i stor grad ødelagt under den russiske invasjonen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB

Støre besøkte Butsja: – Det gir et mektig inntrykk

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte torsdag Kyiv-forstaden Butsja, som i fjor ble rammet av en forferdelig massakre. Der fikk han høre om gjenoppbyggingen.

Av NTB | 24.08.2023 14:04:44

Politikk: – Det gir et veldig mektig inntrykk, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB i Butsja.

I fjor ble forstaden rundt 15 kilometer utenfor Kyiv åsted for en av Ukraina-krigens verste forbrytelser etter at Russland inntok byen 27. februar i fjor. Over 400 sivile ble funnet drept, flere av dem nedgravd i massegraver i skogholt i nærheten av Butsja.

Butsja ble gjenerobret etter en drøy måned, og arbeidet med gjenoppbygging begynte kort tid etterpå.

– Det var en forferdelig, grufull tragedie da russiske soldater gikk fra hus til hus, og det lå lik igjen i gatene her. Det er ikke mange spor igjen av det her nå, og det skyldes den intensive gjenoppbyggingen som Norge også har vært med på å støtte, sier Støre.

I gaten i byen som i fjor ble verdenskjent da det etter gjenerobringen ble publisert bilder av ødelagte russiske stridsvogner og lik, er det i dag lagt ny asfalt, og de aller fleste tegnene etter de grufulle scenene som utspilte seg her, er i dag borte.

Gaten har fått ny asfalt, og husene som ble skadet, er blitt satt i stand igjen.

Ordfører Anatolij Fedoruk fortalte Støre blant annet om gjenoppbyggingsarbeidet.

– Ukrainerne har satt et maksimalt trykk på å gjenoppbygge for å gi signal til folk som ble rammet her, om at det finnes en framtid, og at de kan komme tilbake, og det har de i stor grad gjort, sier Støre.

Støre var også innom kirken i byen.

– Dette er en liten halvtimes kjøretur fra Kyiv. Du kan stå med kikkert og se høyblokkene i Kyiv. Men her ble de stoppet, og det sier også noe om motstanden som var, sier Støre.

Under statsministerens besøk i Kyiv-forstaden snakket han med ordfører Anatolij Fedoruk og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov.

Russiske styrker inntok Butsja kun tre dager etter at de invaderte Ukraina, og det er første gang Støre besøker byen.

(©NTB)

Flere nyheter: