Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre landet på Troll-plattformen i Nordsjøen fredag formiddag. Med på turen er også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stoltenberg, von der Leyen og Støre besøker Troll-plattformen i Nordsjøen i formiddag

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fredag vert for EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg under et besøk i Nordsjøen.

Av NTB | 17.03.2023 11:24:11

Økonomi og næringsliv: Det høyst spesielle toppmøtet skjer på et av verdens største gassfelt, den 472 meter høye betongplattformen på Troll A-plattformen, 65 kilometer nordvest for Bergen. Equinor-sjef Anders Opedal er vert for gjestene på plattformen.

Møtestedet er en demonstrasjon av samhold og samarbeid med tre av de mest sentrale aktørene i prosjektet med å løsrive Europa fra russisk olje og gass. Kraftig vind og gråvær preget Nordsjøen da de politiske lederne landet på plattformen fredag formiddag.

Besøket er første gang EU-presidenten besøker Norge på 11 år.

– Dette er både et politisk og et symbolsk viktig besøk, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Det at vi legger besøket hit til Nordsjøen markerer både betydningen av energi og forsyningssikkerhet, og sikkerhet til energiinstallasjonene, derfor har vi også med oss Natos generalsekretær, sier han.

Etter initiativ fra Norge og Tyskland har Nato også opprettet en koordinerende enhet som skal avdekke svakheter i kritisk, undersjøisk infrastruktur.

EU mottar fremdeles litt gass fra Russland, men etter invasjonen i Ukraina i fjor er volumet falt til en seksdel av hva det tidligere var. Norge har tatt førsteplassen som leverandør av gass til EU. Et totalt bortfall av russisk gass gjør EU svært avhengig av langvarig og stabile leveranser fra Nordsjøen.

– Dette besøket er ikke et signal til Russland, men et signal til Europa om at Norge er en troverdig partner, sier Støre.

Norge og EU har blant annet en felles interesse i å få en bit av USAs omfattende subsidiepakke, Inflation Reduction Act med en total ramme på 3.700 milliarder kroner i løpet av de neste årene.

– Målet er at Norge får likeverdig tilgang som EU i en eventuell IRA-løsning mellom EU og USA, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et møte med Stortingets europakomité mandag.

Torsdag kom nyheten om at EU og Nato har etablert en arbeidsgruppe som skal styrke samarbeidet om å beskytte kritisk infrastruktur. Ideen om arbeidsgruppen ble lansert allerede i januar, etter sabotasjen mot de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

Før helikopterreisen til Troll-plattformen hadde von der Leyen og Støre et bilateralt møte i Bergen.

Flere nyheter: