Menu
– Sverige har tatt store steg for å imøtekomme Tyrkia, og de oppfyller Nato-kriteriene, sa Stoltenberg til journalister etter møter med Erdogan i Istanbul søndag ettermiddag. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stoltenberg: Tyrkia og Sverige i Nato-samtaler i midten av juni

Tyrkia og Sverige skal møtes for nye samtaler om et svensk Nato-medlemskap i uken rundt 12. juni, opplyser Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Av NTB | 04.06.2023 16:28:57

Politikk: Stoltenberg er i helgen i Tyrkia for å møte landets gjenvalgte president Recep Tayyip Erdogan. Lørdag bivånet Nato-sjefen innsettelsen.

Søndag har de to vært i samtaler for å forsøke å finne en løsning på feiden mellom Tyrkia og Sverige, som setter en stopper for svenskenes inntreden i forsvarsalliansen.

– Sverige har tatt store steg for å imøtekomme Tyrkia, og de oppfyller Nato-kriteriene, sa Stoltenberg til journalister etter møter med Erdogan i Istanbul søndag ettermiddag, melder Reuters.

Videre sier han at de to har blitt enige om å ha et nytt møte mellom Sverige, Tyrkia og Nato om to uker, i dagene rundt 12. juni.

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har ratifisert Sveriges Nato-søknad. Tyrkerne har blant annet kritisert Sverige for å ta for lett på tilhengere av den væpnede kurdiske gruppen PKK. Gruppen regnes som en terrororganisasjon både av EU og USA. Tyrkia har også bedt svenskene om utlevering av en rekke personer.

Da Stoltenberg ble spurt om Sverige kan bli medlem av Nato før forsvarsalliansens toppmøte i starten av juli, var han optimistisk.

– Det er fortsatt tid til å få til det. Sverige har tatt konkrete skritt for å møte Tyrkias bekymringer, sa han.

Nato-landene samles til toppmøte i Litauens hovedstad Vilnius 11.–12. juli.

(©NTB)

Flere nyheter: