Menu
Det er først når Russland begynner å tape på slagmarken at det er noen vits i å sette seg rundt et forhandlingsbord, mener Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: AP / NTB

Stoltenberg: – Putin tror fortsatt at han kan vinne krigen

Det er først når Putin skjønner at han ikke vil vinne på slagmarken, at det er noen vits i å starte fredsforhandlinger, mener Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Av NTB | 14.06.2024 17:13:08

Politikk: – Det som skjer i forhandlingsrommet, er uløselig knyttet til situasjonen på slagmarken. Nå tror Putin at han kan vinne bare ved å vente på at vi gir oss. Han må forstå at det er ikke tilfellet, sier Stoltenberg til NTB.

– Og det er først da at Moskva vil være villig til å sette seg ned og faktisk forhandle en løsning der Ukraina overlever som en selvstendig stat, slår han fast.

Stoltenberg håper at landene vil forplikte seg til å gi til sammen minst 40 milliarder euro i året i våpenstøtte.

Lørdag møtes mange av de samme landene i Sveits. Da er det en mulig framtidig fred for Ukraina som står på programmet.

Ett land er imidlertid ikke invitert: Russland.

I en kronikk i Aftenposten etterlyser tidligere Nato-ambassadør Kai Eide en strategi for å få partene til forhandlingsbordet.

Å stille klare betingelser på forhånd er til liten hjelp, mener han.

– Det er urealistisk å forvente at noen skal gi avkall på sine utgangsposisjoner som en forutsetning for å møtes. Det ville være å kreve innrømmelser som betaling for å sette seg ned, skriver han i kronikken.

– Partene må sondere muligheten for forhandlinger selv om de har posisjoner som er diametralt forskjellige, mener Eide.

– Grunnleggende sett må det være Ukraina som avgjør hva som er akseptable vilkår for forhandlinger. Det er først når partene er overbevist om at de kommer til å oppnå mer rundt forhandlingsbordet enn på slagmarken, at de er villige til å forhandle en løsning, slår han fast.

Stoltenberg minner også om at det er inngått flere avtaler med Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Alle er blitt brutt.

– Så det må være slik at når denne krigen ender, så må man være trygg på at det nå faktisk er slutt, sier han.

– Vi har gode samtaler med dem om hvordan vi skal få til en avslutning på konflikten. Men det er jo ikke slik at de samtalene kan foregå i offentligheten.

Forslaget ble straks avvist av ukrainske myndigheter som «en fornærmelse mot sunn fornuft».

– Dette er et ultimatum som ikke er annerledes enn tidligere budskap derfra. Han kommer ikke til å stanse. Det er det samme som Hitler pleide å gjøre. Det er derfor vi ikke kan stole på disse budskapene, sier president Volodymyr Zelenskyj til SkyTG24.

Stoltenberg mener forslaget med all tydelighet viser at Putins hensikt fortsatt er å kontrollere Ukraina.

– Dette er ikke et fredsforslag, men et forslag som vil føre til enda mer okkupasjon av ukrainsk jord, sier han.

– Det er det ingen som vet, sier Stoltenberg.

– Vi ønsker jo fred. Men Ukraina kjemper for sin eksistens. Det er de som til slutt må vurdere hvilken pris de er villige til å betale for den kampen de står i, sier han til NTB.

– Først og fremst må vi legge press på Russland og få dem til å forstå at de ikke kan vinne fram.

– Vi fortsetter å støtte Ukraina i deres forsvarskamp, sier Gram.

Samtidig daler nordmenns tro på at Ukraina kan vinne krigen, viser en fersk undersøkelse fra Opinion. Nå svarer knapt én av fire at de tror Ukraina vinner, mot én av to for ett år siden.

Nato-sjefen har akkurat rundet av et todagers forsvarsministermøte i Nato. Der har mye dreid seg om å sikre mer langsiktig militær støtte til Ukraina.

Snart to og et halvt år etter Russlands invasjon har situasjonen utviklet seg til en utmattelseskrig. Den koster dyrt i form av menneskeliv, materiell og lidelse.

Den analysen er Stoltenberg uenig i.

Fredag sa president Vladimir Putin at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.

Heller ikke forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) enig i Eides analyse.

(©NTB)