Menu
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at det er opp til Ukraina selv hvordan de skal bruke våpen som de har mottatt fra allierte i Vesten. Foto: Heiko Junge / NTB

Stoltenberg mener Ukraina må få bruke donerte våpen som de selv vil

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at det er opp til Ukraina om de vil bruke donerte våpen til angrep inne i Russland.

Av NTB | 30.05.2023 19:19:26

Krig og konflikter: – De operasjonelle beslutningene om hvordan de bruker våpnene må de selv ta. Det er vanskelige valg. Jeg er trygg på at de gjør de rette avveiningene, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB.

Svaret kom på spørsmål under pressekonferansen etter Stoltenbergs møte med Jonas Gahr Støre (Ap) om hvorvidt Stoltenberg er trygg på at vestlige våpen ikke brukes til angrep på Russland inne i Russland.

Den siste tiden har Russland rapportert om flere droneangrep i Moskva. Russland hevder at Ukraina står bak, men Ukraina nekter for dette.

USA er blant landene som har donert våpen som har bedt Ukraina om ikke å bruke deres våpen til angrep på russisk territorium, noe Ukraina har lovet at de ikke vil gjøre.

– Vi understreker alltid til våre vestlige partnere at vi ikke vil bruke vestlige våpen til å gjennomføre angrep på russisk territorium, sa Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov til det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform i februar i år.

Det er imidlertid uklart om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans regjering var klar over angrepet.

Den siste tiden har Russland økt hyppigheten i sine angrep mot Ukrainas hovedstad. Flesteparten av dronene og rakettene skytes ned. Ukraina har behov for luftforsvar og ammunisjon for å fortsette med det.

– De omfattende russiske angrepene mot Kyiv og andre byer viser både brutaliteten i krigen og hvordan russiske angrep fortsatt rammer sivile mål, men understreker også viktigheten av at vi fortsetter å gi støtte. Det er jeg sikker på at utenriksministrene kommer til å bekrefte i morgen, sier Stoltenberg.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier på sin side at Ukrainas bruk av luftforsvar fra blant annet Norge, er en anerkjennelse for norske produsenter.

– De har utviklet teknologi som er effektivt forsvar mot den type angrep. Dette er selvforsvar. Det er det Norge har bidratt til – ikke noe annet, sier Støre.

– Norge og andre allierte har fra første stund støttet Ukraina i deres rettmessige kamp for frihet og selvstendighet, våpenstøtte fra Norge og andre vestlige land er avgjørende for Ukraina i krigen, og vi vil støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Gjennom Nansen-programmet vil Norge bidra med militær, humanitær og sivil støtte på til sammen 75 milliarder kroner over fem år, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen har samtidig gått inn for at Norge skal bruke 2 prosent av brutto nasjonalbudsjett på forsvar innen 2026.

Stoltenberg sier at 2-prosentmålet bør regnes som et gulv, heller enn et tak.

– 2 prosent er minimum for å nå sine forpliktelser som Nato-alliert, sier Stoltenberg.

– Det er bra at Norge har forpliktet seg til et fem års hjelpeprogram. Det utgjør en forskjell. Den militære, finansielle og humanitære støtten er noe som settes stor pris på, sier Stoltenberg.

– Jeg er sikker på at Ukraina, med støtte fra Nato-allierte, kan fortsette å frigjøre okkuperte områder og vinne som en selvstendig nasjon, sier generalsekretæren.

Ifølge The New York Times mener amerikansk etterretning at et droneangrep på Kreml i begynnelsen av mai trolig ble organisert av en ukrainsk spesialenhet eller etterretningstjeneste.

På pressekonferansen sier også Jonas Gahr Støre at Norge vil fortsette å støtte Ukraina.

Generalsekretæren sier samtidig at Norge står for viktig hjelp til Ukraina.

(©NTB)