Menu
Verden er ugjenkallelig forandret, og Nato-land må investere mer i forsvar, mener Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Arkivfoto: AP / NTB

Stoltenberg ber allierte bruke mer på forsvar: – Det er ingen vei tilbake

Ukraina-krigen har gjort det nødvendig å investere mer i forsvar, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. For verden er blitt ugjenkallelig forandret.

Av NTB | 18.02.2023 12:35:29

Krig og konflikter: – Det er ingen vei tilbake, var hans budskap til sikkerhetskonferansen i München lørdag.

– I denne nye og mer konfliktfylte verdenen, kan vi ikke lenger tillate oss å se på vår forsvarsevne som noe valgfritt. Det er en nødvendighet, slo Stoltenberg fast.

Han erkjenner at å bruke mer penger på forsvar betyr mindre penger til andre viktige ting.

– Men ingen ting er viktigere enn vår sikkerhet. Og å bevare freden, sa Nato-sjefen.

– Vi vet også at Beijing følger nøye med. På hvilken pris Russland må betale, eller hva de vinner på sin aggresjon. Så det som skjer i Europa i dag, kan skje i Asia i morgen, framholder Nato-sjefen.

– Krigen i Ukraina demonstrerer at dette ikke bare er en europeisk, men en global trussel, sier han.

– Vi vet ikke hvordan denne krigen vil ende. Det finnes ingen risikofrie alternativer. Men den største risikoen er om Putin vinner. Det vil sende en beskjed til ham og alle autoritære ledere om at de kan bruke makt for å få det som de vil, sa Stoltenberg fra talerstolen lørdag.

– Det kan gjøre verden farligere. Og oss mer sårbare, tilføyde han.

Fredag, på den første dagen av konferansen, sa Nato-sjefen til NTB at han er sikker på at Ukraina til slutt vil vinne krigen.

– Det som gjør meg trygg, er den veldig sterke enheten i Nato. Vi er klare til å stå ved Ukraina den tiden det tar, sa han.

Til den som blir hans etterfølger, har han følgende klare råd:

– Hold Europa og Nord-Amerika sammen, sier Stoltenberg.

I talen slo han fast at Russland ikke viser noen tegn til å senke sine ambisjoner i Ukraina, men nå mobiliserer for fullt.

Derfor haster det med å gi Ukraina det de trenger av våpen, ammunisjon, drivstoff og reservedeler, understreker Stoltenberg.

Stoltenberg står fast på at han vil hjem til Norge når Nato-engasjementet utløper i slutten av september.

(©NTB)

Flere nyheter: