Menu
Den økonomiske veksten i India er på hele 8,2 prosent, ifølge offisielle tall. Den seks uker lange valgavviklingen avsluttes lørdag. Foto: Mahesh Kumar / AP / NTB

Sterk økonomisk vekst i India gir medvind for Modi i valget

India hadde en økonomisk vekst på 8,2 prosent fra mars i fjor til mars i år, ifølge nye tall fra myndighetene. Det kan gi medvind for statsminister Narendra Modi i innspurten i valget i landet.

Av NTB | 31.05.2024 18:13:09

Politikk: Verdens mest folkerike land har også den raskeste økonomiske veksten av de økonomiske stormaktene. Blant årsakene er stabil forbruksetterspørsel og store offentlige investeringer.

Dette har skapt en positiv oppfatning av Indias økonomiske utvikling på makronivå, til tross for kronisk arbeidsløshet og enorme offentlige utgifter i form av ulike støtteordninger til flere hundre millioner innbyggere som lever i fattigdom.

Finansminister Nirmala Sitharaman sier om tallene at de viser en indisk økonomi som er motstandsdyktig og som kan vokse til tross for globale utfordringer.

Tallene fra Indias departement med ansvar for offentlig statistikk ble lagt fram fredag, dagen før det seks uker lange valget i landet avsluttet. Politiske kommentatorer regner med at Modis nasjonalistiske hindu-regjering vil få en tredje periode ved makten.

Regjeringspartiet BJP har forpliktet seg til å satse på infrastruktur og vil videreføre populære subsidier, inkludert gratis matrasjoner til fattige og kontantoverføringer til bønder, hvis partiet blir gjenvalgt.

73 år gamle Modi har lovet å gjøre India til verdens tredje største økonomi innen utgangen av tiåret, etter USA og Kina. Men Modis regjering klarer ikke så skape jobber til de titalls millioner unge som hvert år skal ut på arbeidsmarkedet.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen anslår at 29 prosent av unge universitetsutdannede indere sto uten jobb i 2022.

Sterk vekst i industrien og i gruvesektoren bidrar til den høye økonomiske veksten, som overgikk både det myndighetene og analytikere hadde spådd.

Valginnspurten har vært hindret av det ekstremt varme været som har herjet i deler av landet. I østlige delstater ble det tidligere i uken målt nesten 50 grader. Skoler er blitt stengt, og folk er blitt advart mot å oppholde seg ute på den varmeste tiden av dagen. Det er meldt om minst 24 hete-relaterte dødsfall.

(©NTB)

Flere nyheter: