Menu
Stemningen mot havvind er fortsatt høyst merkbar i Rødt. Søndag skal landsmøtet si ja eller nei til å åpne opp for havvind. Foto: Carina Johansen / NTB

Sterk motstand mot havvind på Rødt-landsmøtet

Svært mange på Rødts landsmøte vender nok en gang tommelen ned for å åpne opp for havvind.

Av NTB | 22.04.2023 22:24:19

Politikk: Saken ble gjenstand for heftig debatt på Rødt-landsmøtet lørdag kveld, der et stort flertall av dem som var oppe på talerstolen, sa et høyt og tydelig nei til å snu i havvindspørsmålet.

Søndag skal landsmøtet stemme over en uttalelse om kraftpolitikk som tar til orde for å åpne for havvind. Et flertall i Rødts uttalelseskomité har stilt seg bak uttalelsen.

Rødt er i dag det eneste partiet på Stortinget som sier nei til alle former for vindkraft både på land og til havs.

– La oss ikke dolke velgerne våre i ryggen. La oss ikke snike inn et ja til havvind i en uttalelse som bryter med arbeidsprogrammet vårt, framholdt en av delegatene.

Leder av Rød Ungdom, Alberte Bekkhus, lovet før landsmøtet å kjempe med nebb og klør for å snu Rødts nei til havvind til et ja. Men mye tyder altså på at landsmøtet for tredje gang vil si nei.

– Er det ikke litt flaut å prøve en tredje gang? Det viser manglende respekt for medlemsdemokratiet, ble det framholdt fra talerstolen.

Tilhengerne av havvind viser blant annet til Industriaksjonen, der både industrien og Natur og Ungdom går inn for havvind, og at utviklingen av havvind er svært viktig for leverandørindustrien.

– Det er uforståelig at Rødt ikke vil bygge på slike initiativer, sa en.

Den skal komme med forslag til en langsiktig energistrategi som skal ligge til grunn når et nytt arbeidsprogram skal vedtas om to år.

I en energiplan som ble lagt fram for snart to år siden, går Rødt blant annet inn for storstilt energisparing for å løse problemene rundt et framtidig kraftunderskudd.

Mange delegater peker på at å si ja til havvind vil være et brudd på arbeidsprogrammet som ble vedtatt for to år siden.

Akkurat det måtte havvindforkjemperne tåle kritikk for.

Lørdag vedtok landsmøtet imidlertid å sette ned en ny, intern energikommisjon.

(©NTB)

Flere nyheter: